Yazarlar

Bedir Acar

Bedir Acar

Tanpınar ile iki gün

Bedir Acar tüm yazıları

"Uzak, çok uzağız şimdi ışıktan

Çocuk sesinden, gül ve sarmaşıktan

Dönmeyen gemiler olduk açıktan

Adımızı soran, arayan var mı?"

Edebiyatımıza Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Beş Şehir gibi başyapıtlar armağan etmiş olan Ahmet Hamdi Tanpınar aynı zamanda şair kimliğiyle de bilinir. Onun romancılığı, edebiyat tarihçiliği her ne kadar şair kimliğinin önüne geçmişse de yukarıdaki dizeler, büyük yazarın şiir damarının derinliğine işaret ediyor.

Tanpınar, aynı zamanda doğu ve batı dünyasını iyi bilen, bildiklerini eşsiz bir poetik duyarlığının imbiğinden geçirerek okur karşısına çıkan bir yazar.

Kendine has üslubuyla okurunu hemen ele geçirebilen Tanpınar, resimden musikiye, mitolojiden evliya menkıbelerine kadar zengin bir atıflar dünyasının yazarıdır aynı zamanda.

Onu edebiyatımızda biricik kılan başka bir özelliği de (yazar Beşir Ayvazoğlu'nun deyimiyle) geçmişten günümüze hayatımızda devam eden şeyleri keşfederek, eski kelimeleri bile 'zaman kırıntısı' taşıyan birer hafıza olarak değerlendirişidir. Bir başka deyişle, geçmişle bugünü zamanın yekpareliği içinde bir bütün olarak kavrayışıdır.

Eserlerinde sıklıkla modernleşen toplumun yaşadığı kültürel dönüşümü ve bunun sancılarını, şehirleri, yok olan estetik değerleri dile getiren Tanpınar aramızdan ayrılalı 60 yıl geçti.

Fatih Belediyesi de işte böylesi bir soy yazarımızı anmak için 15-16 Ocak 2022 tarihleri arasında kapsamlı bir anma programı düzenlemeye hazırlanıyor.

Söz konusu programda açık oturumlar, sergi, konser ve İstanbul gezisi yer alacak.

15 Ocak Cumartesi günü (Medrese Davutpaşa'da) gerçekleşecek iki ayrı oturumda Tanpınar'ın toplumsal kimlik ve şehir üzerine düşünceleri ele alınacak.

Bu etkinliğin konuşmacı ve katılımcıları arasında Prof. Dr. Birol Emil, Dr. Zeynep Danış, Prof. Dr. Kâzım Yetiş, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Dr. Egem Atik, Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu, Dr. Ali Yıldız, Prof. Dr. Mehmet Samsakçı var.

Aynı yerde Tanpınar'ın hayatından fotoğrafların yer aldığı bir sergi açılacak.

Saat 20:00'de ise Fatih Kültür ve Sanat Merkezinde Tanpınar'ın eserlerinde sıkça dile getirdiği Türk müziği eserlerinin yer alacağı bir konser gerçekleşecek.

Son dönem müzikte dupduru yorumuyla dikkat çeken Yaprak Sayar'ın solist olarak katılacağı konserde, Beşir Ayvazoğlu da, Tanpınar'ın musiki dünyasına dair anlatımlarda bulunacak.

Etkinliğin ikinci gününde ise (16 Ocak Pazar) Doç. Dr. Turgay Anar rehberliğinde Tanpınar'ın eserlerinde çokça işlediği İstanbul'un değişik noktalarının ziyaret edildiği bir gezi gerçekleşecek.

Gezinin 25 kişi ile sınırlı olduğunu ve rezervasyonların www.fatih.bel.tr üzerinden yapıldığını da hatırlatalım.

Bedir Acar Diğer Yazıları