Yazarlar

Bedir Acar

Bedir Acar

Sahada Malazgirt Ya sinemada?

Bedir Acar tüm yazıları

Anadolu’yu ‘Türk yurdu’ yapan Malazgirt Zaferi 949 yaşında.

Türk sinema tarihi ise 100 yılı çoktan geride bıraktı.

100 yılda büyük zaferi (Malazgirt’i) uluslar arası çapta beyazperdeye taşıyan bir film yapıldı mı?

Türk tarihinde (unutulmuş/unutturulmuş) pek çok zafer, Kut’ül Amare’de olduğu gibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hatırlatmaları sayesinde gündeme geliyor.

Bunun bir adım ötesinde ise sanatçılarımıza iş düşüyor.

Türk tarihinin övünçlerini, zaferlerini, yeri geldiğinde yenilgilerini edebiyatla, sinemayla anlatmanın imkanları aranmalı.

Ancak bu yapılabilirse tarihimizi ‘kuru bilgi’ olmaktan çıkarıp ona ruh ve mana giydirebiliriz.

Osmanlı’yla dünya devleti/medeniyeti olduk.

Kurtuluş Savaşı’nı, Milli Mücadeleyi binbir fedakarlıklarla kazanıp Cumhuriyeti kurduk.

Türkiye, tırnaklarıyla kazıya kazıya bu noktaya gelmişken bu ülkenin sanatçılarından, sinemacılarından bugüne kadar tek bir Malazgirt filmi çıkmamış olması reva mıdır?

Bir tane film çekildi aslında, yakında vizyona girecek’ diyorsanız, mesele, 2020 ylına gelmişken bir tane film çekebilmiş olmak değil.

Mesele, öteden beri Türk sinemacısının, aydınının kendi tarihine uzak ve soğuk durması...

NOT: Yapımcılığını ve yönetmenliğini Bilal Kalyoncu’nun yaptığı Malazgirt 1071: Bizans’ın Kıyameti adlı bir filmin çekimlerine başlandığı haberlerini okumuştum geçen yıl. Filmin fragmanları internette mevcut. 29 Ekim 2020’de gösterime gireceğine dair bilgiler var. Yeşilçam usulü avantürleri saymazsak şimdilik eldeki tek Malazgirt filmi olacak.

ANADOLU’DA GERÇEKLEŞEN BİR HAYAL

Önce hayalini kurdular, ardından hayallerini süsleyen yayınevini…

Bu hayali, çıkardıkları edebiyat dergisiyle de taçlandırdılar.

Van Erciş’te ikamet eden edebiyat ve kitap dostu Cihat Albayrak’ın öncülüğünde kurulan Hayal Kitabevi ve Hayal Bilgisi dergisinden söz ediyorum.

Dar imkanlarla kurulan yayınevi şimdi 10 yaşında.

Yayınevi, binlerce Ercişli’nin uğrak noktalarından biri olmuş yıllar içinde.

Kuzine sobada közlenen patatesin kokusuna kitap kokusunun karıştığı mekan, edebiyat dostlarını buluşturan bir merkez konumunda.

Kitabeviyle yetinmeyen Cihat Albayrak ve eşi aynı zamanda Hayal Bilgisi adlı edebiyat dergisinin kuruluşuna da öncülük etti.

Edebiyat dergisi olmanın ötesinde bir iyilik dergisi olan Hayal Bilgisi, yaptığı kampanya ve organizasyonlarla bugüne kadar binlerce çocuğun hayaline ortak oldu.

Dergi ve çevresindekiler, oyuncaktan, defter ve giysiye kadar pek çok kalemde çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için çaba harcadı, harcamaya da devam ediyorlar.

Her şehrin bir hayal kitabevi olsa keşke.

TALİMHANE’DE NAPOLİTEN KONSERİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi iş birliği ile Beyoğlu Talimhane Sahnesi’nde gerçekleşen etkinlikler kapsamında, yarın, İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Napoliten Konseri ile sahnede olacak.

Saat: 20.00’de gerçekleşecek olan konserde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tenorları yer alacak.

Müziksever okurlarımıza duyurulur.

Bedir Acar Diğer Yazıları