Yazarlar

Bedir Acar

Bedir Acar

Konya Sufisinema Günleri

Bedir Acar tüm yazıları

"Anne karnında karanlıktaki bebeğe denseydi ki: "Dışarıda aydınlık bir dünya var, yüksek dağlarla dolu, büyük denizleri olan, dalgalanan düzlükleri olan, çiçekleri açmış güzel bahçeleri olan, dereleri olan, yıldızlarla dolu bir gökyüzü ve alevli güneşi olan... Ve sen, bu mucizelerle yüzleşmek yerine, karanlıkla çevrilmiş oturuyorsun... Doğmamış çocuk, bu mucizeler hakkında hiçbir şey bilmediği için, hiçbirine inanmayacaktır. Tıpkı ölümü karşılarken bizim gibi. İşte bu yüzden korkarız. Ölüm nasıl olur da son olur."

Hz. Mevlana'nın Mesnevî'sinde yer alan bu hikaye, aynı zamanda, Tunus doğumlu yönetmen Nasır Hemir'in (1948) manevi yolculuğu andıran unutulmaz filmi Bab'Aziz: Ruhunu Tefekkür Eden Prens (2005) filminde geçer.

Çöl İşaretçileri (1984) ve Güvercinin Kayıp Gerdanlığı (1991) filmlerinin de yönetmeni olan Hemir bir söyleşisinde, Bab'Aziz için, ilginç bir benzetmede bulunuyor:

'Babanız, yanınızda yere düşse ve yüzü çamurlansa ne yaparsınız? Onun kadar olamasam da Babam tam bir Müslümandı ve şu sıralar onun yüzüne (dinine) çamur çalınıyor durmadan. Ben bu filmle babamın yüzünü silmeye, temizlemeye çalıştım. İslam'ın batı tarafından sunulan yüzünü değil, bilinmeyen, es geçilen ve unutturulan yüzünü göstermeye çalıştım.'

Gözleri görmeyen bir derviş ile torununun hikmetli öğütlerle dolu hikayesine odaklanan Bab'Aziz'i izlemediyseniz izleyin; bir yol ve arayış filmi olan eser, seyirciyi her durakta sarsan, zamana ve hayata dair algıları genişleten türden...

Tasavvuf yahut inanç sinemasının en güzel örneklerini veren Nasir Hemir bugünlerde Konya'da...

Sebebi ise Konya Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen ve bugün başlayacak olan 4. Sufisinema Günleri...

9 ülkeden 19 filmin gösterileceği etkinlikler, Nasir Hemir'in 2017 yapımı Fısıldayan Kumlar adlı filminin gösterimiyle başlayacak.

Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek etkinliklerde bugün saat 16:00'da Nasir Hemir ile sinema üzerine bir söyleşi yapma imkanı da bulacağız.

Saat 17:30'da ise bir panel var: Dijital Platformlar ve Algı Yönetimi başlığını taşıyan panele Enver Gülşen, İhsan Kabil, Mesut Bostan konuşmacı olacak katılacak.

Filmden çok senaristin bakış açısını ödüllendirmeyi hedefleyen etkinliğe katılacak isimler arasında, Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi filminin yönetmeni İranlı Mecid Mecidi, Türk yönetmenler Nazif Tunç, Ali Özel, Çağla Çağlar, İspanyol yönetmenler Jose Sançez Montes Gonzales, Romen Blecua, Ovidio Salazar, Bosnalı yönetmen Rabia Brodbeck yer alıyor.

Uzun Metraj Sinema Filmi Senaryo Yarışması'nın da yapıldığı etkinlik sonunda, 19 Haziran'da düzenlenecek ödül töreninde, 7 dalda belirlenen ödüller sahiplerini bulacak.

4 gün sürecek Sufisinema Günleri, Hz. Mevlana'nın ailesiyle Konya'ya gelişlerinin yıl dönümü münasebetiyle düzenleniyor.

Bedir Acar Diğer Yazıları