Yazarlar

Bedir Acar

Bedir Acar

Geçen haftanın en önemli sanat etkinliği

Bedir Acar tüm yazıları

Türkiye geçen hafta önemli bir sanat etkinliğine (sanal ortamda) ev sahipliği yaptı.

Bu sene ilki düzenlenen Uluslararası Göç Filmleri Festivali’ne dünyanın dört bir yanından göç ve göçmen temalı filmler ve belgeseller katıldı.

45 civarında filmin gösterildiği festival Covid-19 önlemleri kapsamında çevirimiçi olarak gerçekleşti.

Bütün filmler sinemaseverlere internet üzerinden ücretsiz olarak ulaştırıldı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen festivalin Onursal Başkanlığını usta sinema ve tiyatro oyuncusu F. Murray Abraham yaptı.

Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasının jüri başkanlığını ise Nuri Bilge Ceylan üstlendi.

Dün akşam, CNN Türk ve festivalin sosyal medya hesaplarından yayınlanan ve 3D sanal stüdyoda gerçekleşen kapanış töreninde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da video mesajla bir konuşma yaptı.

Festivale katkı verenlere teşekkür eden Erdoğan “Hüznüyle sevinciyle göç hikâyelerinin etkili bir şekilde anlatılması noktasında sinema çok güçlü bir araçtır.” dedi.

‘Göçle ilgili ön yargılarımızı bir tarafa bırakarak, göçmenlerin gittikleri ülkelere ve toplumlara katkılarını görmemiz gerektiğine inanıyorum’ diyen Erdoğan konuşmasında göçmenlerin kültürel zenginliğe katkı sağladığının altını çizdi.

Festivalin mimarlarından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Suriye kaynaklı göçün başladığı 2011 yılından beri anlatamadığımız, daha doğrusu anlatıp hissettiremediğimiz pek çok duyguyu, bu sayede anlatabilmiş ve hissettirebilmiş olduğumuzu ümit ediyorum." dedi.

Festivali son derece başarılı bulduğunu dile getiren Murray Abraham da "Dünyada mültecilerle ilgili neler olduğunu filmlerle anlatmaktan daha iyi bir yol var mı bilmiyorum.’’ dedi.

Türkiye’nin mülteciler için yaptıklarını ‘Olağanüstü bir başarı’ olarak değerlendiren Abraham, ülkesinin (ABD) politikalarını eleştirirken ‘Bazen insanlığımızı unutuyoruz’ dedi. Abraham’ın mühim bir cümlesi daha vardı: ‘Bu insanlar tehlikeli ya da düşman değil.’

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Gelelim festivalin en heyecanlı anına…

Bu yıl ilki düzenlenen etkinlikte "En İyi Uzun Metraj Film" ödülüne, yönetmenliğini Waad Al- Kateab ve Edward Watts'ın üstlendiği "Sama İçin" adlı yapım layık görüldü.

Jüri Başkanı Nuri Bilge Ceylan film için ‘’Eldeki sarsıcı malzemeyi bir anlatıya dönüştürmeyi ustalıkla başaran ve her sahnesiyle insan doğası hakkında ezber bozan ayrıntılar barındıran bir film" değerlendirmesinde bulundu.

Filmin yönetmenlerinden Waad Al-Kateab’in kendisi de bir mülteci. Üstelik bir buçuk yıl Türkiye’de kaldıktan sonra İngiltere’ye göç etmiş bir sanat insanı.

Festivalin İlham Verici Senaryo ödülü, yönetmen Costanza Quatriglio’nun "Oğlum Gibi" filminin oldu.

Çocuk ve göç temalı UNICEF Uluslararası Kısa Film Ödülü'ne ise Amelia Nanni’nin "Kıyının Çocukları" adlı filmi layık görüldü.

Festivalin ‘Aynı Gemi Yarışması'nı Zeynep Köprülü'nün Orada filmi kazandı.

Yerli ve yabancı yüzlerce sinemacı, basın mensubu, sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar ve akademisyenleri ağırlayan festivalde, 30 ülkeden 45 film izleyiciyle buluştu.

Dünya çapınca yönetmen, oyuncu, kostüm tasarımcısı, yapımcı gibi pek çok sinema insanının katkılarıyla gerçekleşen festival geçen haftanın en önemli sanatsal etkinliği olarak kayıtlara geçti.

Türkiye, dünyanın en çok göçmen barındıran ülkesi olmakla kalmayıp, aynı zamanda, onların onurlarını da koruyup kollayan bir ülke.

Göçmenlerin yaşadığı dramı sanat yoluyla dünyaya duyurma çabasının bir ürünü olan Uluslararası Göç Filmleri Festivali de bunun göstergesidir.

Emeği geçenleri tebrik ederiz.

Not: Festival kapsamındaki "Göçün İzleri" ve "Göç Duygusu" sergileri www.migrationff.com sitesinde iki hafta daha ücretsiz olarak görülebilecek.      

Bedir Acar Diğer Yazıları