Yazarlar

Bedir Acar

Bedir Acar

Etnospor'dan şiir şölenine...

Bedir Acar tüm yazıları

Birbirinden farklı kültür sanat etkinlikleri, hem İstanbul'da hem de farklı illerde sanatseverlere renkli bir hafta sonu vaade ediyor.

İki yıldır salgın dolayısıyla yapılamıyordu; Etnospor Festivali bu yıl 5. kez geleneksel spor ve çeşitli kültürel etkinliklerle Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşiyor.

Anadolu'nun dört bir yanından belediyeler kurdukları stantlarda kültürel ve turistik tanıtımlarını gerçekleştiriyor; ayrıca cirit, okçuluk, binicilik gibi ata sporları icra ediliyor.

Uygulama atölyeleri, geleneksel el sanatları, çocuk oyunları ve sergi alanları ile şölenlerin, ziyafetlerin yer aldığı festivalde, sahne etkinlikleri ve konserler de düzenleniyor.

9 Haziran'da başlayan ve özellikle gençlerin ve ailelerin büyük ilgi gösterdiği Etnospor Festivali yarın akşam saat 20:00'ye kadar ziyaretçilerini ağırlıyor olacak.

ULUSLAR ARASI DERGİ FUARI

İstanbul'u bu hafta sonu renklendiren edebiyat ve yayıncılık faaliyetleri de var.

Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) tarafından bu yıl 11. kez düzenlenen Uluslararası Dergi Fuarı bunlardan biri.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı

Başkanlığının (TİKA) destekleriyle yarına kadar Sirkeci Garı'nda devam

edecek olan fuar, bu yıl Dijital Dönüşüm temasıyla gerçekleştiriliyor.

Fuarda ulusal ve uluslararası 350 yayıncı ve yazar ile dergiciler yer alıyor.

Edebiyatın ve düşüncenin nabzının attığı dergilerin böylesi bir çatı organizasyonunda topluca buluşması önemli. Has dergi okurlarının uğraması gereken bir etkinlik...

Fuar kapsamında bu akşam saat 16:00'da Sirkeci Tren Garı'nda Dergi Ödülleri verileceğini de hatırlatalım.

TÜRKÇENİN ULUSLAR ARASI ŞİİR ŞÖLENİ

Edebiyat dünyasında uluslar arası bir buluşmaya ev sahipliği yapması ve bilhassa sanatseverleri kardeş coğrafyalardan, Türk Cumhuriyetlerinden gelen şairlerle buluşturması açısından haftanın en önemli kültürel etkinliklerinden biri de Türkçenin 14. Uluslararası Şiir Şöleni...

Önceki gün, İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) başlayan şölen iki açıdan önemli...

Birincisi, dün olduğu gibi bugün de medeniyetimize ilham veren en önemli araçlarından biri olan şiire yer açması...

İkincisi, Türk dünyasının, farklı lehçelerdeki zengin eser birikimini izleme fırsatı sunuyor olması...

Öte yandan, kültürel faaliyetlerin uzun soluklu olması gerekliliğini düşünecek olursak, bu şiir etkinliğinin 14 yıldır düzenleniyor olması da bir başarı olsa gerek.

İlk olarak Bursa'dan yola çıkan festival, yıllar içinde Konya, Edirne, Almatı, Aşkabat, Girne, Bakü, Üsküp, Bişkek ve Kazan gibi çok sayıda şehirde düzenlendi.

İstanbul'a gelmeden önce 12 ülke dolaşıp güç biriktirmiş olan şölenin gezici nitelikte olması ve her gittiği yere şiirin esenliğini götürmesi, ayrıca güzel.

Şölenin son gününde (bu akşam) AKM'de Bahtiyar Vahapzade, Ziya Paşa ve Sezai Karakoç adına verilecek büyük ödüller de sahiplerine takdim edilecek.

Karadeniz'in incisi Trabzon'da ise "12. Uluslararası Sanat Günleri" devam ediyor.

Türkiye'nin yanı sıra Afganistan, Azerbaycan, İran, KKTC ve Özbekistan'dan sanatçıların yer aldığı etkinlik kapsamında resim ve el sanatları sergileri, konser, söyleşi, imza günü, film gösterimi gibi programlar organize ediliyor. Etkinlikler yarın sona erecek.

Bedir Acar Diğer Yazıları