Yazarlar

Bedir Acar

Bedir Acar

Dünyanın yayıncısı İstanbul'da

Bedir Acar tüm yazıları

İstanbul, uluslar arası çapta büyük bir kitap telif anlaşmasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 3 Mart’ta (yarın) başlayıp 5 Mart’a kadar devam edecek olan İstanbul Fellowship (Uluslararası Telif Zirvesi), 63 ülkeden 265 yayıncıyı bir araya getiriyor.

Etkinlik çerçevesinde Türkçe’den yabancı dillere, yabancı dillerden Türkçe’ye çeviri için harıl harıl anlaşmalar yapılıp, imzalar atılacak.

Dünyadan ve Türkiye'den çok sayıda yayınevi yöneticisi, editör, telif ajansı yetkilisi, yayıncı meslek birlikleri ile STK temsilcilerini Grand Cevahir'de buluşturacak olan zirve ile İstanbul’un telif pazarı haline getirilmesi hedefleniyor.

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) tarafından düzenlenen program hakkında bilgi veren TBYM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Doğru, Türk yayıncılar ile dünya yayıncılarının karşılıklı iş birliğinin artırılması amacıyla gerçekleştirilen İstanbul Fellowship'in bütün dünyadan başvuru aldığını söylüyor.

Doğru, hedeflerini şöyle açıklıyor: ‘’İstanbul aslında uzun yıllar kültürün ve kitabın başkentliğini yapmış bir şehir. Biz istiyoruz ki İstanbul Fellowship'le yayın, kültür dünyasında bu şehrin konumunu tekrar yükseltelim."

Bu yıl İstanbul Fellowship'te bir yenilik olarak "https://fellowship.istanbul/" portalı eklenmiş. Portal, dünyadan tüm yayıncılar için adeta bir ‘sosyal ağ’ vazifesi görüyor. Katılımcılar, yıl boyunca online biçimde etkileşim halinde oluyor.

Yarın başlayacak olan İstanbul Fellowship’te ‘yapay zeka’ çalışmalarıyla bilinen Alman araştırmacı Colin Lovrinovic, yayıncılıkta yapay zekayla ilgili sunum yapacak.

Aynı zamanda Meksika'dan Guadalajara Kitap Fuarı Koordinatörü Ruben Padillo Cortes de yayıncılık dünyasında yükselen trendler hakkında tecrübelerini paylaşacak.

Bundan 5 yıl önce ilki düzenlenirken 14 ülkeden katılımcı bulan İstanbul Fellowship, aradan 5 yıl geçtikten sonra 98 ülkeden 620 başvuru aldı. Yapılan değerlendirmeler sonucu 63 ülkeden 265 yayıncının katılmasına karar verildi.

 Görünen o ki İstanbul Fellowship gelecek yıllarda daha da büyüyerek yoluna devam edecek.

Son bir not: Dünyayı etkileyen koronavirüs önlemleri dolayısıyla Çin ve Filipinler (kendi istekleri doğrultusunda) bu yılki Fellowship’te yer almıyor.

Bedir Acar Diğer Yazıları