Yazarlar

Bedir Acar

Bedir Acar

'Bizim Shakespearemiz'

Bedir Acar tüm yazıları

İki yıl evvel bir liste çıkarmıştım; Türk tiyatrosunun duayen yazarlarından Turan Oflazoğlu’nun Devlet Tiyatrosu repertuvarında 38 oyunu var.

Ancak bunların içinden 17’ye yakını hiç sahnelenmemiş bile. Üzülmemek elde değil.

Allah ömrüne bereket versin, 87 yaşındaki Turan Oflazoğlu’nu bugünlerde bana yeniden hatırlatan bir kitap var masamda.

Türk kültürü ve hayatı üzerine yayımlanmış çok sayıda bilimsel araştırmaya imza atan Hüseyin Saraç imzalı ‘Turan Oflazoğlu/Sahne Şairi/Bizim Shakespearemiz’ adlı kitap Akademi Yayınları’ndan çıkmış ancak kısıtlı sayıda basıldığı için piyasada yok.

Şayet batılı bir sanatçı olsaydı dünya çapında şöhrete kavuşması işten bile olmayan Turan Oflazoğlu’nu hayatı ve eserleriyle tanıtan derli toplu ve güvenilir bir biyografi kitabı.

Güvenilir diyorum çünkü müellif Hüseyin Saraç, eserde en ufak bir yanlışlığa mahal vermemek için bizzat Turan Oflazoğlu’nun dikkatine sunmuş.

Uzun yıllar Devlet Tiyatroları’nda genel müdürlük yapmış, aynı zamanda Turan Oflazoğlu’nun sahnelenen oyunlarında baş aktör olarak rol almış Cüneyt Gökçer’in şu sözü, O’nun tiyatro edebiyatındaki yerini göstermesi bakımından anlamlıdır: ‘’Biz Türk aktörleri vaktiyle İngilizler’e imrenirdik ‘Shakespeare’leri var diye, Fransızlar’a imrenirdik ‘Moliere’leri var diye, İtalyanlar’a imrenirdik ‘Pirandello’ları var diye ama Oflazoğlu yazmaya başlayalı beri hiçbir millete özenmiyoruz, imrenmiyoruz artık.’’

Turan Oflazoğlu’nun tiyatroya yönelmesinde önemli katkıları olan isimlerden biri de Ahmet Hamdi Tanpınar olmuştur. Tanpınar, şiirlerini okuduğu Oflazoğlu’na ‘Şiirlerinde dramatik bir doku var. Mutlaka tiyatroyu denemelisin’ demiştir.

Tiyatro eğitimini Washington Üniversitesi’nde alan, hem batı hem de doğu edebiyatını yakından tanıyan Oflazoğlu’nun en büyük özelliği insanın iç çatışmalarını ustalıklı bir biçimde ele almasıdır. Moda olana asla yüz vermeyip kalıcı olanın peşinde gitmesidir. Aynı zamanda Oflazoğlu, Osmanlı tarihini evrensel boyutlarıyla tiyatroya taşımış bir oyun yazarıdır.

Büyük edebiyat tarihçisi Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın deyimiyle ‘Batı kültürü ile milli kültürü kendi şahsiyeti içinde eritmiş olan Oflazoğlu büyük bir sanat gücüne sahiptir.’

Temennimiz odur ki Turan Oflazoğlu’nun bütün eserleri serisini yayınlayan İz Yayıncılık’ın Hüseyin Saraç’ın kaleme aldığı ve piyasada olmayan ‘Turan Oflazoğlu/Sahne Şairi/Bizim Shakespearemiz’ adlı eserini de okurlara sunmasıdır. Böylece bir külliyat taçlanmış olur.

Bedir Acar Diğer Yazıları