Otizmli gençlere yepyeni bir hayat

Otizmli gençlerin iş hayatına kazandırılması için Eker Süt Ürünleri, Otizm Tohum Vakfı işbirliğiyle örnek bir istihdam projesi başlattı. Bursa'daki fabrikanın kapılarını 10 otizmli bireye açan projenin hedefi, çok sayıda özel genci iş hayatına kazandırmak.

Otizmli gençlere yepyeni bir hayat

BÜLENT ŞANLIKAN

Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü. Otizmli bireylerin iş hayatına kazandırılması için Eker Süt Ürünleri tarafından hayata geçirilen 'Otizmli Bireyler İş Gücünde' adlı istihdam modeli örnek proje oldu. Otizm Tohum Vakfı işbirliğiyle geliştirilen proje kapsamında 10 otizmli genç yeni bir hayata yelken açtı. AKŞAM'a konuşan Genel Müdür Yardımcısı Nevra Eker "Firmanın Fransız ortağı olan Andros Group Yönetim Kurulu Başkanı Jean-François'in otizmli oğlunun gelecek kaygısı yaşamaması için bu model geliştirildi. Bize bundan bahsettiğinde hemen Tohum Otizm Vakfı ile irtibata geçtik ardından Fransa modelini inceledik. Bursa'da bulunan fabrikaya 2 otizmli genci alarak projenin startını verdik. Sayı bugün 10'u buldu. İş koçları ile birlikte çalışan otizmli gençlerimiz; paketleme, ambalaj ayıklama ve idari alanda görev yapıyor" dedi.

Türkiye'de yaklaşık 1,4 milyon otizmli bireyin olduğunu ve bunların 900 bine yakınının istihdam edilebilir yetişkinlerden oluştuğunu kaydeden Eker, otizmlilerin en az istihdam edilen grup olduğuna da dikkat çekerek şöyle devam etti:

HER ALANDA ÇALIŞABİLİRLER

"Otizmli bireylerin farklı bazı duyarlılıkları ve tepkileri olabiliyor. Bu nedenle iş koçları ile birlikte çalışmaları çok önemli. Biz her 3 otizmli çalışanımıza bir iş koçu vererek istihdam sayısını 12'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Uyguladığımız modelin tüm iş dünyasına da yayılması için çalışıyoruz. Projeyi sürdürürken otizmlilerin verimli iş üretebildiğini ve katma değer sağlayabildiğini gördük. Bizim onlardan beklentimiz herhangi bir işçiden daha az çalışmaları ya da daha farklı sonuçlar elde etmeleri değil. Diğer işçilerimizden ne bekliyorsak onlardan da aynı şeyi bekliyoruz."

20'DEN FAZLA KONSER VERDİK

Emrullah Bilgici: "Bugüne kadar 3 karma sergiye katıldım. 35 kişilik Kabin Ritmi Grubu'nda darbuka çaldım. Bin kişilik salonda belki 20'den fazla konser verdik. Artık bir işim de var ve çok mutluyum." Bilgici'nin annesi Kıymet Bilgici ise şöyle konuştu: "Oğluma 7 yaşında otizm tanısı konuldu. Okuma yazmayı çabuk öğrendi. Hiperaktif yapısı zaman zaman zorlayıcı oldu. Elektronik her türlü cihazı biliyor, tarih ve ilkçağ hayvanlarına karşı aşırı ilgisi var. 7 yıldır Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi içindeki çalışmalarda yer alıyor."

HAYATIMIZA SİHİRLİ BİR EL DOKUNDU

Eren Tan, 24 Şubat 1995 tarihinde tek yumurta ikizi olarak dünyaya geldi. İkizi Kerem'le birlikte gelişim sürecini gözlemlerken annesi Kadriye Tan tarafından fark edildi. Yüzde 80 otizm tanısı kondu. Kardeşi Kerem'in ona rol model olması, gelişimine büyük katkı sağladı. Eren Tan'ın Annesi Kadriye Tan şöyle konuştu: "Mina Otizmle Yaşam Derneği vasıtasıyla Eker ailesiyle ile tanıştık. Hayatımızın değişeceği aklımızın ucundan bile geçmezdi. Hayal bile kuramazken birden hayatımıza sihirli bir el dokundu ve o el bizi hiç bırakmıyor."

BU İŞ SAYESİNDE SOSYAL HAYATA UYUM SAĞLADIM

Arda Toker, "Çaresiz kaldığımız bir aşamada, proje önümüze çıktı. İş hayatına katıldım. Sosyal hayata uyumum için fırsat yakaladık" dedi. Toker'in annesi İrem Toker ise şöyle konuştu: "Arda 3 yaşına geldiğinde, yaşıtlarından farklı tepkileri olduğunu gördük, otizm tanısı konuldu. Almanya'da bir otizm merkezine başvurduk orada da aynı tanı kondu. İlk ve orta öğretimde kaynaştırma eğitimi aldı."

TESADÜFÜN GETİRDİĞİ MUTLULUK

Şirket çalışanlarından Alperen Asanbuğa, otistik birey Dilek Mert'in hikâyesini şöyle anlattı: "Çalışanlarımızdan Seyhan, her gün iş çıkışı otobüsle eve dönerken sürekli onunla karşılaşıyor. Seyhan'ın dikkatiyle Dilek'in de otizmli olduğu anlaşılıyor. Biz de Eker olarak kadın otizmli çalışan istihdam etmek istediğimiz için ailesi ile görüştük ve Dilek aramıza katıldı. Dilek annesinin çabasıyla özel eğitimden müziğe, sosyal etkinliklerden toplumsal programlara kadar çeşitli aktivitelere dâhil olmuş. Bu arada konservatuvardan mezun olmayı da başarmış. Dilek, Bursa Büyükşehir Belediyesi Engelliler Korosu'na dâhil oldu. Def, darbuka, saz ve bağlama çalabiliyor. Oldukça yetenekli."

  • otizm tohum vakfı
  • otizmli
  • eker süt ürünleri
Tüm Yaşam haberleri için tıklayın