İstanbul'un güzel bahçesi Şile

İstanbul'un yanı başındaki Şile ve çevresi bu mevsimde en güzel dinlenme mekanı. Tarih, doğa ve deniz Şile'yi cazip hale getiriyor.

İstanbul'un güzel bahçesi Şile

ZEKİ GÜMÜŞ

İstanbul'a 70 km uzaklıktaki Şile, İstanbul'un en eski tarihi yerleri arasındadır. Şile mağaraları ile Roma baskısından kaçan Hıristiyanlara sığınak görevi yapmıştır. Şile, M.Ö. 7. yüzyılda Bitinler'in kurduğu bir yerleşim yeridir. Şimdiye kadar Şile, Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlıların idaresinde kalmıştır. Bölgede bu devirlere ait bir çok tarihi eser de bulunmaktadır. Şile isminin ise Merçanköşk denilen küçük çiçekli, hoş kokulu bir kır bitkisinden aldığı söylenilir. Fakat daha önce Aschil, Philee, Artane ve Kilia gibi isimler de Şile bölgesinin ismi olmuştur.

NEFES ALMAK İÇİN ŞİLE

İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki bir ilçesi olan Şile, özellikle deniz mevsiminde İstanbulluların hafta sonu tatillerini geçirdiği bir bölgedir. Yaz aylarında Şile'nin sahili ve plajları İstanbulluların uğrak yerlerindendir. Bu mevsimde Şile'yi cazip kılan ise çevresidir. Özellikle bölgede bulunan köyler, yeşil dokuya ihtiyaç duyan ziyaretçiler tarafından sıkça ziyaret edilir. Deniz mevsiminde oldukça kalabalık olan Şile'de bu mevsimde dinlenme ve doğa aktiviteleri zamanıdır. İlçenin %79'u ormanlarla kaplı olması nedeniyle yürüyüş parkurları oldukça fazladır. Bu mevsim, uzun yürüyüşler, çevre köylere geziler, denize nazır kahvaltı veya akşam yemeği ve köy kahvelerinde bol köpüklü Türk kahvesi için tam zamanıdır. Şile bölgesinde gezilecek yerler arasında Şile Feneri baş sırada yer alır. Türkiye'nin en geniş gövdeli feneridir. Osmanlı zamanında 1859'da 60 m yükseklikteki kayaların üzerine yapılmıştır. Fenerin içi de gezilebilir.

BİRÇOK GÜZELLİK BİR ARADA

Şile'ye 10 km uzaklıktaki Ağlayan Kaya da görülmeye değer. Şile'ye 2 km uzaklıktaki Kumbaba Tepesi ve Gebze sınırındaki Değirmen çayırı Şelalesi ve her yerde bulunan kara ve deniz mağaraları da mutlaka görülmelidir. Cenevizliler'in yaptığı Şile Kalesi'de ziyaret edilmesi gerekenler listesine eklenmesi gerekir. Kamandere Köyü'ndeki Saklı Göl, piknik için ideal bir yer, burada kahvaltı yapma tercihi de iyi bir fikir olabilir. Bunların dışında, Zeki Müren Mağarası, Sofular Mağarası, Meşrutiyet Mağarası, Hacıllı Şelalesi, Tarihi Şile Evleri, Hanımsuyu Çeşmesi, Osmanlı Hamamı ve Heciz Kaleleri görülmeye değer eserlerden.

Buranın en önemli ürünü hiç şüphesiz Şile Bezi, şile bezi elbiseler, etekler, gömlekler, masa örtüleri, banyo ürünleri ve daha birçok şey bu bezden imal edi lebiliyor. Bu ürünleri Şile merkez çarşıda bulabilirsiniz, kendinize veya hediye olarak şile bezinden ürünler alabilirsiniz.

ŞİFALI OTLAR TOPLAYABİLİRSİNİZ

Şile'de geniş orman ve yeşil alanlar bulunduğu için bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin bir bölgedir. Toplanabilir yenilebilen otlar çokça bulunmaktadır. Ot toplamak isteyenler için Yaz ve Kış dönemi otları olarak sıralayalım.

YENİLEBİLİR OTLAR

Kış dönemi doğal otlar: Kaz ayağı, ebe gömeci, ısırgan, hindibağ, kuş otu, su teresi, bostan mancarı, turp otu, evelik, hodan.

Yaz dönemi doğal otlar: semizotu, kekik, defne, adaçayı, ıhlamur, asma yaprağı, rezene, biberiye.

ŞİLE'DE GASTRONOMİ

Şile'nin doğal güzellikleri ve köylerindeki yaşam nedeniyle güzel lezzetlerini yaşatmaya ve sunmaya devam ediyor. Şile mutfağı, ziyaretçilere farklı zenginlikler sunmaktadır. Şile'de yemek tercihlerinin en başında balık çeşitleri ve salatalar bulunur.

GELENEKSEL TATLAR

Şile'de bir çok yerde alabalık tesisleri bulunuyor. Buralardan taze lezzetli balık yenebilir. Salatalar ve mezelerde bölgede yetişen bitkilerden, otlardan yapıldığı için lezzetli salatalar sofralara lezzet getiriyor. Bunların dışında bölgede çok miktarda geleneksel tatlar bulunuyor. Kebap ve aperatif yiyecek çeşitlerini bir çok yerde bulabilirsiniz. Ekşi mayalı köy ekmeği, Şile köylerinde yapılan yöresel ekmek çeşididir. Köy sakinleri nesilden nesile miras kalan ekşi mayayı korumakta ve ekmeklerini bu ekşi mayayla yapmaktadırlar. Şile'den ekşi mayalı ekmek almayı unutmayın.

Tüm Yaşam haberleri için tıklayın