Hiroşima atom bombası atıldığında neler olmuştu? Nagazaki olayı nedir?

Lübnan'da yaşanan sarsıcı patlamanın ardından yeniden hatırlanan Hiroşima atom bombası 2. Dünya Savaşı sırasında atılmıştı. Patlamanın yaşandığı yer Japonya'nın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chugoku bölgesinin en büyük şehridir. 2. Dünya Savaşı yıllarında Hiroşima ve Nagazakiye'ye atılan atom bombaları akıllarda yer eden bir felakete sebebiyet vermişti.

Hiroşima atom bombası atıldığında neler olmuştu" Nagazaki olayı nedir"

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yaşanan patlama akıllara Hiroşima ve Nagazaki olaylarını getirdi. Japonya'nın Hiroşima kentine 2. Dünya Savaşı yıllarında atom bombası atılmış ve yaşanan patlama büyük bir felakete sebebiyet vermişti. Hiroşima ve Nagazaki atom bombası felaketinin üzerinden yıllar geçti fakat etkileri hala ses getiriyor.

HİROŞİMA ATOM BOMBASI ATILDIĞINDA NELER OLMUŞTU?

Japonya 8 Aralık 1941’den beri Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri ile savaştaydı. 26 Temmuz 1945 günü, ABD Başkanı Truman, Japonya'nın koşulsuz teslim olmasını isteyen Potsdam Deklarasyonu'nu yayınladı. Hiroşima'ya atom bombası atılmadan iki hafta önce, New Mexico Alamogordo'da ABD, atom bombasının ilk denemesini yapmıştı. Japonya ültimatomu reddedince, Truman nükleer saldırı emrini verdi. 6 Ağustos 1945’te yerel saatle 08:15’te Amerika Birleşik Devletleri “Enola Gay” adlı bir B-29 bombardıman uçağından bıraktığı little boy (küçük çocuk) isimli atom bombasıyla ilk anda 70 bin kişilik katliamı gerçekleştirdi. Sonrasında radyasyon hastalıkları sebebiyle ölenlerle birlikte bu sayı arttı. Bazı bilim insanları ve çevrelere göre bu bombanın etkileri hala sürmektedir.

Bugün bile Hiroşima’da yaşanan bu yıkım ve katliam her yıl 6 Ağustos’ta tüm dünyada ve Hiroşima’da yer alan Hiroşima Barış Anıt Parkı’nda milyonlarca kişi tarafından anılmaktadır.

HİROŞİMA VE NAGAZAKİ NEREDEYSE YOK OLDU

Uranyum katkılı atom bombası, merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluşturarak 1,5 kilometre çapındaki alanda her yeri dümdüz etmişti.

Hiroşima'nın yüzde 70'ini yok eden bomba, 1945 yılı sonuna dek ise 140 bin kişinin ölümüne yol açmıştı.

Tıbbi yardım alamayan çok sayıda yaralı ölüme terk edilirken, şehre yardım götüren insanlar da bomba sonrası oluşan radyoaktif yağmura maruz kalarak can vermişti. Nagazaki'ye atılan bombanın yıkım gücünü şehrin etrafını çevreleyen tepeler sınırlarken, şehirde ilk aşamada 70 bine yakın kişi ölmüş ve Nagazaki'nin yarısı yok olmuştu.

Tüm Yaşam haberleri için tıklayın