Gine'ye sadece 25 doz! Aşı adaletinde ahlak sınıfta kaldı

Aşı tedariğindeki eşitsizliğe tepki gösteren DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, “Zengin 49 ülkeye 39 milyon doz, yoksul bir ülkeye ise sadece 25 doz verildi. Bu ahlaki başarısızlıktır” dedi.

Gine'ye sadece 25 doz! Aşı adaletinde ahlak sınıfta kaldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 aşılarının tüm ülkelere eşit ve adaletli dağıtılması için ülkelere küresel dayanışma çağrısında bulundu. Bir yıldan kısa bir zamanda “güvenli ve etkili” aşılarının bulunmasının büyük başarı olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Dünyanın zenginleri ve yoksulları arasındaki eşitsizlik duvarında başka bir tuğla haline gelme tehlikesiyle karşı karşıyayız” dedi.

İKİLİ ANLAŞMA YAPIYORLAR

Ghebreyesus, zengin ülkelerin aşı üreten şirketlerle ikili anlaşmalara öncelik verdiğini, bunun da 190 ülkenin katıldığı Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’nı (COVAX) riske attığını vurguladı. Ülke belirtmeyen Ghebreyesus, “Şimdiye kadar en az 49 yüksek gelirli ülkede 39 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Gelir düzeyi en düşük ülkelerden birindeyse sadece 25 doz aşı yapılabildi. Açık konuşmam gerekiyor, dünya feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde. Bu başarısızlığın bedeli de dünyanın en yoksul ülkelerinde insan hayatı ve geçim kaynaklarıyla ödenecek” dedi. Bir DSÖ sözcüsü, 25 doz aşı gönderilen ülkenin Gine olduğunu söyledi.

ÖLÜMLÜ VAKA BİLDİRİLMEDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi’nden Dr. Bahadır Sucaklı, aşı olanlarda meydana gelen ölümleri değerlendirdi. Dr. Sucaklı, “Mevcut aşı uygulamaları içerisinde aşıyla ilişkilendirilmiş herhangi bir ölüm DSÖ’ye bildirilmedi” dedi.

Tüm Yaşam haberleri için tıklayın