CNN: Dünyanın en fantastik hayalet şehri

ABD'nin ünlü haber kanalı CNN, Muğla Fethiye'deki Kayaköy'ü “Dünyanın en fantastik terk edilmiş şehirleri” arasında gösterdi. CNN editörleri, 5 bin yıllık Kayaköy için, “Terk edilse de Türkiye'nin büyüleyici köşelerinden biri” dedi.

CNN: Dünyanın en fantastik hayalet şehri

ENDER TÜRKKAN/ MARMARİS

CNN seyahat ekibi, "Dünyanın en fantastik terk edilmiş kasabaları ve şehirleri" listesi hazırladı. CNN'in sitesinde de yer alan listede, bir zamanlar her biri binlerce insanın yaşadığı 20 'hayalet kent'in arasında Muğla Fethiye'deki Kayaköy'e de yer verildi. Terk edilse de Türkiye'nin büyüleyici köşelerinden biri olan Kayaköy'ün müze olarak korunduğu ve UNESCO tarafından "dünya dostluk ve barış köyü" olarak belirlendiğine dikkat çekildi. Haberde tarihi hakkında da bilgi verilen Kayaköy'ün mutlaka gezilmesi tavsiye edildi. Kayaköy, uzun yıllardır Muğla'nın en çok ziyaretçi çeken ören yerleri sıralamasında Marmaris'teki Sedir Adası ile birlikte zirveyi paylaşıyor. 2019'da 98 bin 865 ziyaretçi sayısı ile yörede bulunan diğer turistik yerleri geçen köy, pandemide daha az sayıda konuk ağırladı.

HEDEF 150 BİN TURİSTİ AĞIRLAMAK

Geçtiğimiz yıl 76 bin 539 ziyaretçisiyle Sedir Adası'nın ardından 2. sıraya yerleşen Kayaköy'ün 2022'deki turizm hedefi ise 150 bin kişiyi ağırlamak. Listedeki diğer şehirler şöyle: İspanya Belchite, İngiltere Wharram Percy, İtalya Craco, Kaliforniya Bodie.

1 ASIRDIR KİMSE YAŞAMADI

Yunanca eski ismi Levissi olan Kayaköy'ün 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor. Günümüze kadar ulaşan yapılaşmanın ilk adımları ise 13. yy'da Rumlar tarafından Antik Likya Uygarlığı kalıntıları üzerinde atılmış. Osmanlı döneminde de gelişip büyümeye devam eden köyün nüfusu bazı kaynaklara göre 3 bine kadar ulaşmış.

1923'te gerçekleşen mübadeleyle Levissi'de yaşayan Rumlar Yunanistan'a göç etmiş. Kayaköy'e de Selanik ve civarından gelen bazı muhacirler yerleşmişse de onlar da dik yamaçlarda kurulu bu merkeze alışamayıp bölgeyi terk etmişler. Yani Kayaköy 100 yıldır terk edilmiş halde ve 'hayalet kent' görünümünde. Köyde ikişer katlı altlarında yağmur sularının toplandığı sarnıçların olduğu 400 konut bulunuyor.


Tüm Yaşam haberleri için tıklayın