Çin, Mars'ta yer altından çıkarılan suyla oksijen üretileceğini duyurdu

Uzay çalışmalarında son sürat ilerleme kaydeden Çin, Mars planını açıkladı. Buna göre, Kızıl Gezegen'de yer altından çıkartılan su ile oksijen üretimi yapılacak.

Çin, Mars'ta yer altından çıkarılan suyla oksijen üretileceğini duyurdu

Çin, Mars'a güvenli şekilde insan gönderip, geri dönmenin ve Kızıl Gezegen'de uzun vadeli insan varlığı oluşturmanın yollarını arıyor.

Sabah'ta yer alan habere göre, geçtiğimiz gün Rusya'nın St. Petersburg kentinde GLEX (Global Space Exploration) konferansı gerçekleşti. Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi Başkanı Wang Xiaojing, Mars'ta üs kurmak ve insan varlığının olması için en iyi seçeneklerin araştırıldığını belirtti.

Xiaojing, yer altından suyun çıkarılması, oksijen üretimi, yerinde kaynak kullanım testleri, robotik misyonlar dahil olmak üzere birçok görevi amaçladıklarını söyledi.

Bununla birlikte ilk görevler için en başta yörüngeye bir platform, istasyon kurulabileceğini ve daha sonra ise yüzeyde bir üs inşa edilebileceğini belirtti.

Çin'in Mars planlarında son aşama ise Dünya'dan Mars'a bir filonun gönderilmesi, büyük ölçekli bir geliştirme ve kaynakların kullanımı ile "Ekosfer" oluşturmayı öngörüyor.

Bununla birlikte Çinli yetkililer, Mars görevlerine başlamak için herhangi bir tarih vermedi, zaman çizelgesinden söz etmedi. Çin, 2030'a kadar Ay'da insanlı görevler yapmayı amaçlıyor. İnsanlı Mars görevleri ise daha uzak bir zamanda olacak görünüyor.

Tüm Yaşam haberleri için tıklayın