5.1 ile kerpiç evler yıkıldı

Erzurum'da merkez üssü Köprüköy'de 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerden de hissedilen ve can kaybının olmadığı depremde, 4 kişi enkazdan yaralı çıkarıldı. Kerpiç evler yıkıldı, heyelan oldu.

5.1 ile kerpiç evler yıkıldı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, dün saat 15.40'ta merkez üssü Erzurum'un Köprüköy İlçesi olan 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 5.18 kilometre derinlikte olan ve 12 saniye süren deprem Ağrı, Diyarbakır ve Muş'tan da hissedildi. Can kaybının olmadığı afette, Köprüköy'e bağlı Alaca ve Doğatepe mahallelerinde kerpiç evlerde yıkımlar oldu.

KAYIP YOK, HASAR VAR

Köprüköy Belediye Başkanı Osman Belli, yıkılan evlerin eski olduğunu belirtti. Belli, Güzelhisar Köyü'nde heyelan yaşandığını açıkladı. Marifet Köyü'nde ise 1 kişi yaralandı. Alaca Köyü Muhtarı Zeki Ciğerli ise "Can kaybımız yok, 7-8 evde yıkım var" dedi. Topçu Mahallesi'nde enkaz altında kalan 2 kişi sağ çıkarıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde toplam 4 kişinin yaralandığını açıkladı.

DOĞU ANADOLU'NUN EN TEHLİKELİ BÖLGESİ

Deprem uzmanı Osman Bektaş: "5 büyüklüğünde de olsa çevredeki faydaları az çok etkiler. Diğer fayların depreme ne kadar hazır olup olmadığına bağlı. 5 büyüklüğünde depremin yeraltında çıkardığı enerji 2 ton patlayıcıya karşılık gelir. Bu 2 ton patlayıcı çevrede bir fiziksel değişim oluşturuyor. Yakın bölgedeki faylarda bir etkileşim oluşturuyor. Bazı fayları depreme yakınlaştırırken bazılarını uzaklaştırır. Bunu da zaman gösterecek. Bölge zaten Doğu Anadolu'nun en tehlikeli bölgesidir. Depremin olduğu yer de nüfus yoğunluğunun olduğu bir bölge."

DEPREMİN KAF İLE İLGİSİ YOK

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür: "Deprem Topçu-Köprüköy merkezli meydana geldi. Bu deprem Horasan Fayına (HF) yakın ama büyük bir olasılıkla Kağızman Fay Zonunda (KFZ). Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ile doğrudan ilişkili değil."

ŞAŞIRTAN BİR DURUM DEĞİL

Prof. Dr. Okan Tüysüz: "Erzurum, fayların yoğun olduğu bölge. Geçmişte çok deprem üretmiş, gelecekte de deprem üretme kapasitesinde. 5 büyüklüğündeki deprem çok şaşırtıcı değil. Farklı bölgelerde, bu kadar uzaktaki faylar birbirini etkilemez. Bu tür depremlerde geçmişte hasar yaşadık."

200 YIL GEÇMESİ LAZIM

Düzce depremi Marmara'yı tetiklemez

KOCAELİ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, Düzce'de meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin Marmara'yı tetikleyecek nitelikte olmadığını söyledi. Prof. Dr. Sertçelik, 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin bölgedeki enerjinin açığa çıkmasına neden olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bölgede 200 yıl kadar geçmesi lazım ki o büyüklükte bir deprem daha oluşsun. Bölge deprem üretme potansiyeline sahip olan bir bölge. İstanbul'da, evet bir deprem bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fayı orada miladını doldurdu ve deprem olacak. Belki Marmara içerisinde ya da Güney kolu üzerinde Marmara'yı etkileyen bir deprem söz konusu olacaktır."

Tüm Yaşam haberleri için tıklayın