Vakum bombası (Termobarik silah) etkileri neler? Vakum bombası nedir, ne demek?

Vakum bombası bir diğer adıyla Termobarik silah hakkında araştırmalar yapılıyor. Ukrayna'dan, 'Rusya, işgal sırasında ölümcül vakum bombası kullandı' iddiası öne sürüldü. Vakum bombası nedir? Vakum bombası (Termobarik silah) etkileri neler?

Vakum bombası (Termobarik silah) etkileri neler" Vakum bombası nedir, ne demek"

Vakum bombası gündemde yer alan konu başlıklarından oldu. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş bugün 6'ncı gününe girdi. Ukrayna'dan yapılan açıklamada Rusya'nın, işgal sırasında ölümcül vakum bombası kullandığı iddiaları öne sürüldü. Peki, Vakum bombası nedir? Vakum bombası (Termobarik silah) etkileri neler?

VAKUM BOMBASI NEDİR?

Termobarik bomba, termobarik silah ya da vakum bombası, yüksek yanıcılığa sahip bir maddenin hedefin rakımına göre önceden ayarlanan belirli bir irtifada atmosferdeki oksijen ile termokritik bir hava-yakıt oranında karıştırılması, daha sonra bu karışımın bomba düzeneğine dahil elektronik bir fitil ile ateşlenmesi sonucu ortaya çıkan devasa alev topu ve basınç dalgası ile nüfuz alanındaki hedeflerin etkisiz hale getirilmesi prensibini kullanan silahlara denir. Ayrıca yakıt-hava patlayıcılar, yüksek tahribatlı basınç bombaları ve vakum (boşluk) bombaları olarak da isimlendirilen bu silahlar konvensiyonel patlayıcılı bombalara nazaran birim hedef alanı ve uçak tarafından taşınan birim ağırlığa göre çok daha yüksek bir basınç tahribatı ve dolayısıyla maliyet etkinlik sunmaktadır.

Termobarik bomba, nükleer olmayan, ancak ısıya dayalı basınçla işleyen bir bombadır. Bombanın petrol ve hava bileşiminden oluşan patlama düzeneği, oluşturduğu basınçla küçük bir atom bombasına denk bir tahrip gücüne sahiptir. Patlama havada meydana gelir. Bombanın meydana getirdiği yakıcı maddeden oluşan bulutun patlaması sonucu çok yüksek sıcaklık oluşur.

Uçaktan atılan termobarik bombasının birinci haznesi belirli bir irtifada patlar. Bu patlamadan yayılan patlayıcı toz imha edilecek alanın üzerine serilir. İkinci aşamada ise bombanın ikinci haznesinde bulunan patlayıcı aerosol, ateş alarak çevredeki patlayıcı tozu tetikler. Oluşan kapsamlı vakum dalgası tahribat alanındaki basıncı aşağı çeker. Etki alanı içinde kalan tüm canlılar buharlaşır. Bombanın patlamasından sonra toprakta ne kimyasal, ne de nükleer atık kalır

Tüm Trend haberleri için tıklayın