TUSAŞ süpersonik insansız hava aracı geliştirdi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, milli imkanlarla Süpersonik İHA (İnsansız Hava Aracı) geliştirildi. Geliştirilen Süpersonik İHA, çeşitli hava araçlarından atılabilecek.

TUSAŞ süpersonik insansız hava aracı geliştirdi

SavunmaSanayiST.com

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), bir süredir Süpersonik İnsansız Hava Aracı geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyordu. ŞİMŞEK Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi üzerinden geliştirilen Süpersonik İHA, kritik görevler üstlenecek.

SavunmaSanayiST.com'dan aktarılana göre, TUSAŞ, uzun bir süredir Süpersonik İHA geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyordu. Geliştirilen Süpersonik İHA, TUSAŞ tarafından çıkarılan 'Sınırlı Aşmak' adlı kitapta resmi olarak ilk kez tanıtıldı. Süpersonik İHA; elektronik-taarruz, elektronik-destek ve sahte hedef gibi birçok kritik görevi icra edebilecek. En önemli görevi ise 'Sahte Hedef' olacak. Bu doğrultuda Süpersonik İHA için özel algoritmalar ve faydalı yükler geliştiriliyor.

Ocak 2022'de TUSAŞ'ta gerçekleştirilen ve Başkan Erdoğan'ın da katıldığı bir tören esnasında, Süpersonik İHA'nın ikinci prototipini kamuoyu tarafından dikkatle takip edilmişti. ŞİMŞEK'e kıyasla bile oldukça ince olan Süpersonik İHA, kıç tarafında mini bir turbojet motora sahip olduğu biliniyor. Yaklaşık 3 metre uzunluğundaki Süpersonik İHA, adında da anlaşılabileceği üzere 1+ Mach hıza ulaşabiliyor.

ANKA ve AKSUNGUR gibi insansız hava araçları ile farklı hava platformlarından atılabilecek Süpersonik İHA'nın test faaliyetleri, halihazırda devam ediyor. İHA'nın kontrolü, ANKA ve AKSUNGUR İHA'ların yer kontrol istasyonu (YKİ) üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Hatırlanacağı üzere TUSAŞ, kısa süre önce ŞİMŞEK Hedef Uçağı'nı da harp başlıklı şekilde hava platformlarından atılabilir hale getirmişti.

Çalışmalar sonucunda Süpersonik İHA, özellikle düşman hava savunma sistemleri ve elektronik-harp unsurları için 'sahte hedef' rolü oynayabilecek. Bu, Düşman Hava Savunmasının Bastırılması ve İmhası (SEAD/DEAD) görevleri için de kritik öneme sahip.

İHA'nın süpersonik yapıda olmasının önemi ise savaş uçaklarını taklit edebilmesi.

Tüm Trend haberleri için tıklayın