'Stokçu otomobili vermedi, 100 bin lira daha istedi' MASFED'den ihbar gibi açıklama: Dışarıdan gelen şirketler AVM'lerde araç stokluyor

Otomobil stokçularına yapılan operasyon sonrası MASFED'den ihbar gibi açıklama geldi: Yurtdışındaki büyük sermaye şirketleri Türkiye'de tüm illerden toplu araç satın alıp, AVM'lerin otoparklarında stokluyor. Öte yandan Mehmet Y, 250 bin lirası peşin 305 bin TL'ye araç aldı. Ancak otomotiv bayii, teslim tarihinde 55 bin yerine 150 bin TL isteyince şikayetçi oldu.

'Stokçu otomobili vermedi, 100 bin lira daha istedi' MASFED'den ihbar gibi açıklama: Dışarıdan gelen şirketler AVM'lerde araç stokluyor

Otomobil stokçularına yapılan operasyon sonrası bir açıklama yapan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, stokçuluğu yurtdışından büyük şirketlerin yaptığını söyledi. ikinci el fiyatındaki artıştan en çok kendilerinin mustarip olduklarını belirten Erkoç, fiyatların yükselmesindeki en büyük sebeplerden birini "Yurtdışındaki büyük sermaye şirketlerinin Türkiye'de tüm illerden toplu araç satın almak suretiyle İstanbul'da çeşitli AVM'lerin otoparklarını kiraladığını ve stokçuluk yaptığını da ilgili kanallara iletmeyi görev sayıyoruz" diyerek açıkladı. Erkoç, etik kurallara uyarak çalışan, kayıtlı, vergisini ödeyen motorlu araç satıcılarının stok yapacak kadar büyük sermayesi olmadığını dile getirdi. Erkoç, bunların teknik olarak bayiden sıfır araç almalarının da yasak olduğunu aktardı.

ZAN ALTINDA KALIYORUZ

Sektöre çeki düzen vermek ve mağduriyetlerin önüne geçmek için ciddi çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Erkoç, "Stokçuluk yapan kişilerin de karşısında olacağız. Zan altında kalan meslektaşlarımızın da daima yanındayız" dedi. Erkoç, işi filo kiralama olan firmaların, kiraya vermek için satın aldıkları araçlar için stokçuluk yaptıkları yönünde suçlanmaması gerektiğini de söyledi. Önceki gün 50 ilde, 'bayilerdeki araçları toplayarak tekel oluşturdukları ve araç fiyatlarındaki artışı etkiledikleri' gerekçesiyle 51 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti.

OTO GALERİDEN TESLİMATTA SOYGUN!

Antalya'da 28 kişi, araç almak için otomobil firmasıyla 305 bin liraya anlaştı. Bayi yetkilileri, iddiaya göre 250 bin lirayı hesaba havale olarak, kalan 55 bin liranın ise elden verilmesini istedi. Bunu kabul eden alıcılar, bayiye ait hesaba açıklama kısmına araçların fabrika çıkış numaralarını yazarak 250 bin lirayı gönderdi. Teslim tarihinde firmaya giden alıcılara, fiyatların arttığı bu nedenle elden ödenmeleri gereken miktarın 150 bin liraya çıktığı söylendi. Anlaşmalarının 55 bin lira üzerinden olduğunu belirten müşteriler fiyata itiraz etti.

BAŞKASINA SATMIŞ

Araçları teslim etmeyen firma yetkilileri, alıcıların ödediği 250 bin lirayı, 'Bilgimiz dışında gelen para' ibaresi düşerek iade etti. Alıcılardan Mehmet Y.'nin avukatı Abdullah İlkkahraman, firma hakkında savcılığa 'vergi kaçakçılığı ve stokçuluk' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Mağdurların araçlara özel verilen numarayla havale yapmalarına rağmen 'yanlış ödeme' yalanıyla ücretlerin geri gönderildiğini belirten avukat İlkkahraman, "Bayi yetkilileri bize 'Bu numaralı araçlar gelmedi, ne zaman geleceği belli değil' denilmişse de öğrendiğimiz kadarıyla bu araçların satışı başkalarına daha yüksek fiyattan yapılmış" ifadelerini kullandı.

Tüm Trend haberleri için tıklayın