Şimdiye kadar yapılmış en güçlü roket... Ay uçuşlarında çığır açacak! Uzaydan görüntülendi

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA), Ay'a göndereceği mega roketi SLSL, uzaydan görüntülendi. 2,5 milyon kilogramlık roketin şimdiye kadar yapılmış en güçlü roket olduğu ifade ediliyor.

Şimdiye kadar yapılmış en güçlü roket... Ay uçuşlarında çığır açacak! Uzaydan görüntülendi

NASA'nın 2026'da Artemis misyonuyla insanlı ay uçuşlarını yeniden başlatmayı planladığı ve şimdiye kadar üretilmiş en güçlü mega roketi SLS, uzaydan görüntülendi.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System / SLS) adlı roket, 18 Mart'ta ilk kez fırlatma rampasına çıkmıştı.

Roketin montaj binasından çıkıp Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde fırlatma rampasına yerleştirilmesi 11 saatten uzun sürmüştü.

Avrupalı havacılık şirketi Airbus'ın işlettiği Pleiades Neo uydusu, şimdiye kadar yapılmış en güçlü roket olduğu ifade edilen SLS'yi uzaydan görüntüledi.

Yüksek çözünürlüklü görüntüler, Florida sahilinde geniş uzay üssünü ve ortasındaki mega roketi yaklaşık 620 kilometre yükseklikten gösteriyor.

2,5 milyon kilogramlık roket, tepesinde 23 bin kilogramlık Orion kapsülünü de taşıyor. İki uzay aracının boyu 98 metre ediyor.

Roketin Artemis görevi kapsamında nisan ayı içinde fırlatılması planlanıyor.

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ROKETİ MARS'IN KAPISINI ARALAYACAK

İnsanlar, en son NASA'nın 1972'deki Apollo görevinde Ay'a gitmişti. Uzay ajansı 2026'da Artemis misyonuyla insanlı Ay uçuşlarını yeniden başlatmayı planlıyor.

İşte bu uçuşlarda SLS ve Orion uzay araçları kullanılacak. Ajans, bu görevin Artemis I adını verdiği ilk aşamasında iki uzay aracıyla uçuş denemesi yapacak.

Nisan ayı içinde başlayacak görevde Orion uzay aracı mürettebatsız fırlatılacak ve Ay'ın etrafında yol alacak.

NASA, yaklaşık 2 bin 760 santigrat derece ısı yaratan bir hızla Dünya'ya yeniden girişi sırasında Orion'un ısı kalkanıyla ilgili verilere yakından bakacak.

NASA, nihayetinde 2020'lerin sonunda Ay yüzeyinde ve çevresinde insanların barınacağı, sürdürülebilir bir üs kurmayı amaçlıyor.

Bu deneyimden elde edilen veriler, uzay ajansının uzayın derinliklerine yolculuk için kullanılacak.

NASA'nın Güneş Sistemi'ndeki ilk hedefiyse Mars. Gelecekte Kızıl Gezegen'de tıpkı Ay'daki gibi kendi kendine yetebilen bir üs kurulması planlanıyor.

NASA Başkanı Bill Nelson, "Uzay Fırlatma Sistemi, insanları şu anda derin uzaya gönderebilecek tek roket. Bu, Dünyadaki en güçlü roket" diyor:

Ve Orion, şimdiye kadar insanları uçurmuş, insanlar için yapılmış herhangi bir uzay aracından daha uzağa gidecek. Uzayda, astronotlar için tasarlanmış herhangi bir uzay aracından daha uzun süre kalacak.

Tüm Trend haberleri için tıklayın