Milyonlarca işveren ve çalışanı ilgilendiriyor... Uymayanlar tazminatsız kovulabilir!

İçişleri Bakanlığı'nın cuma günü yayımladığı yeni genelgeye göre yeni dönemde maske artık zorunluluk değil iş güvenliği tedbiri olacak. Buna göre iş yerinde bilgilendirme sonrası, maske kullanımı belirlenen alanlarda zorunlu takılacaktır. Bu çerçevede belirlenen yerlerde maske kullanmayan çalışanlar iş sağlığı ve güvenliği tedbirine uymadıkları için çalışanın iş sözleşmesi iş veren tarafından tazminatsız olarak feshedilebilecektir.

Milyonlarca işveren ve çalışanı ilgilendiriyor... Uymayanlar tazminatsız kovulabilir!

Yeni dönemde kapalı bir işyerinde çalışanların hangi alanlarda maske takıp takmayacağına, sosyal mesafe ve havalandırma şartlarıyla karar verilecek. Maske, zorunluluk olarak değil iş güvenliği tedbiri olarak kullanılacak.

İçişleri Bakanlığı'nın cuma günü yayımladığı genelgeyle salgında toplumsal hayat yeniden düzenlendi. Bu kapsamda önümüzdeki hafta itibarıyla işyerlerinde de farklı yöntemlerin uygulanacaktır. Yeni dönemde çalışanlar için HES kodu yalnızca işverenin iş sağlığı ve güvenliği tedbiri olarak uygulanabilir.

Akşam Gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül'ün aktardığına göre Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir izolasyon ya da karantina tedbiri olmadığı için işverenin bu çalışanları işe kabul etmeme ve ücret ödememe hakkı bulunmayacaktır. Bu durumdaki kişileri yalnızca izole olarak çalıştırma, ücretli izin kullandırma ya da telafi çalışması gibi yöntemler uygulanabilir.

İŞVEREN TESPİT EDECEK

Genelgeyle açık alanlarda maske zorunluluğu kaldırıldı. Sosyal mesafenin uygulanması ve uygun havalandırma koşullarının varlığı halinde kapalı alanlarda da maske zorunlu değil. Bu iki şartın varlığı ise işveren tarafından tespit edilmesi gereken bir durum. Bu çerçevede işverenlerin yeni genelge sonrası maske kullanımını bir zorunluluk olarak değil, bir iş sağlığı ve güvenliği tedbiri olarak görmesi gerekiyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

  • maske zorunluluğu
  • maske takımı
  • tazminatsız işten çıkarılma
Tüm Trend haberleri için tıklayın