Kurban kesildikten sonra kılınacak namaz! Kurban kesildikten sonra kılınan namaz kaç rekat, nasıl niyet edilir?

Yılın ikinci dini bayramı olan Kurban Bayramı 9-12 Temmuz tarihleri arasında idrak edilecek. Vatandaşlar bu kapsamda kurban kesildikten sonra kılınacak namaz hakkında araştırma yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan konu hakkında açıklama yapıldı. Peki, kurban kesildikten sonra kılınacak namaz nedir? Kurban kesildikten sonra kılınan namaz kaç rekat, nasıl niyet edilir? İşte bilinmesi gereken dini bilgiler

Kurban kesildikten sonra kılınacak namaz! Kurban kesildikten sonra kılınan namaz kaç rekat, nasıl niyet edilir"

İslam alemi bayramda kurban ibadetlerini yerine getirecek. Bu kapsamda bayrama artık saatler kala vatandaşlar kurban kesildikten sonra okunacak dua hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Peki, kurban kesildikten sonra kılınacak namaz nedir? Kurban kesildikten sonra kılınan namaz kaç rekat, nasıl niyet edilir? İşte detaylı bilgi

KURBAN KESİLDİKTEN SONRA KILINAN NAMAZ NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

Esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinî bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah'ın verdiği nimete şükür olarak iki rekât nafile namaz kılabilir.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

Arefe günü okunacak sureler hangileri? Arefe Günü ile ilgili hadisler nelerdir?

c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

KURBAN KESİM VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

Kurban kesilirken okunacak dua nedir? Diyanet Kurban kesilirken nasıl niyet edilir?

  • kurban kesildikten sonra kılınacak namaz
  • kurban
  • kurban bayramı
  • namaz
Tüm Trend haberleri için tıklayın