Fransa'dan tarihi itiraf: Türkiye, arabuluculukta yerimizi aldı

Türkiye, tüm dünyaya diplomasi dersi veriyor. Dünya gündeminden düşmeyen İstanbul'daki tarihi görüşme ile ilgili Fransa merkezli Contrepoints dergisi, 'Rusya-Ukrayna arabuluculuğu: Türkiye, Fransa'nın yerini alıyor' başlıklı analizinde, Ankara'nın Kiev-Moskova hattındaki görüşmelerle uluslararası krizlerin çözümünde öne çıktığını aktardı.

Fransa'dan tarihi itiraf: Türkiye, arabuluculukta yerimizi aldı

AA

Çevrim içi dergide yayımlanan yazıda, Moskova-Kiev arasında İstanbul'da başlayan görüşmelerin çatışmaya diplomatik kanallar kullanılarak çözüm bulunmaya çalışıldığını göstermesi açısından sevindirici olduğu belirtilirken, "Bununla birlikte, Fransa ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin diplomatik nüfuzunu kaybettiğine üzülebiliriz" ifadesi kullanıldı.

Coğrafi konumunun Türkiye'ye Avrasya'da önemli bir rol imkanı verdiği, bunun Rusya ve ABD tarafından göz ardı edilmediğine dikkat çekilen yazıda, bu sayede Ankara'nın bölgesel gücünü artırmak için iki tarafın da desteğine sahip olacağı girişimlerde bulunduğu söylendi.

TÜRKİYE NATO YA DA RUSYA İLE KENDİSİNİ SINIRLAMAK İSTEMİYOR

Yazıda, Türkiye'nin bölgesel konumu itibarıyla kendisini NATO ya da Rusya ile sınırlamak istemediğine işaret edilerek, Türkiye'nin turizm ve hidrokarbon alanında Rusya ile güçlü ekonomik bağları olduğu hatırlatıldı.

Yazıda, şu değerlendirmeler ye aldı:

"Bu, Türkiye tarafının Ukrayna ve Rusya'nın güvenini korumasına olanak sağladı, hatta çatışmaların başlamasından birkaç gün sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Türkiye'nin müzakere yeri olarak seçilmesi sürpriz olmadı.

Türkiye'nin ara buluculuk örneği, hem NATO üyesi olup hem de Ukrayna ve Rusya gibi savaşan iki ülkeyle güçlü ilişkilere sahip olunabileceğini gösterdi. Aslında bu aracı konumda uzun süre Fransa bulunuyordu"

FRANSA'NIN DIŞ POLİTİKADA TARAFSIZLIĞI ZAYIFLIYOR

Fransa'nın dışişleri seviyesinde uzun süre incelikli bir politika yürüttüğü ve bu sayede Avrupa ve ötesinde belli bir nüfuza sahip olduğu aktarılan yazıda, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminden bu yana zayıflayan bu politikanın yerini ABD'ye yakın konumlandıran bir politikaya bıraktığı ifade edildi.

Yazıda, artık kamuoyunun NATO yanlılığı ve Rusya yanlılığı arasında bölündüğü, bunun da Fransa'nın masaya aracılık konumunda dönmesini engellediğine işaret edilen yazıda, bir zamanlar Fransa ve liberal demokrasilere ait diplomatik konumun Türkiye'ye kaptırılmasının Avrupa için trajik olduğu vurgulandı.

Dikkat çeken İstanbul detayı! Ukrayna'dan Rusya açıklaması

Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme! ABD'den Putin'e mesaj

İstanbul'da atılan barış adımları sahaya yansıdı... Ruslar çekiliyor, Ukrayna dönüyor

Rus birlikleri için çarpıcı iddia: Baştan organize için döndüler

Kardeş ülke için tehditler savurmuştu... Uluslararası arama kararı çıkartıldı

Bakan Çavuşoğlu: Bir iki hafta içinde dışişleri bakanları görüşmesi olabilir

Bölgede hareketli dakikalar... Yeni Rus taarruzuna hazırlanıyorlar

Çin'den dünyaya kritik mesaj: Gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyecek

  • istanbul diplomasi trafiği
  • rusya ukrayna barış görüşmeleri
  • dünya basını
Tüm Trend haberleri için tıklayın