Enerji krizine benzin döktü... Gaz vanasını kıstı!

Avrupa'daki enerji krizi asıl şimdi başlıyor... Rusya, boru hattında bakım yapacağı gerekçesi ile Avrupa'nın gazını yüzde 40 azaltınca fiyatlar tırmanışa geçti. Özellikle Almanya büyük panikte...

Enerji krizine benzin döktü... Gaz vanasını kıstı!

Rusya, boru hattında bakım yapacağı gerekçesi ile Avrupa'nın gazını yüzde 40 azaltınca panik havası hâkim oldu. Doğalgaz fiyatı tırmanışa geçti

BELEDİYELERDEN ÜST ÜSTE ZAM HABERİ GELDİ

Sabah'ta yer alan habere göre; Rus enerji şirketi Gazprom, Almanya'nın doğalgaz konusunda Rusya'ya olan bağımlılığından kurtulma çabası içerisindeyken Kuzey Akım 1 boru hattını bakıma aldığını duyurdu. Gazprom'un bakım gerekçesi ile gaz arzını günlük 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe düşürmesi, Almanya'da büyük endişeye neden oldu. Belediyelerden üst üste zam haberi geldi.

ŞOK DALGASINA NEDEN OLACAK

Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Müller, "Maalesef Rusya belirsizliği körüklüyor ve gaz fiyatlarını artırıyor. Haneler için gaz fiyatları, savaş öncesi döneme kıyasla şimdiden katlandı. Ülkeyi şok dalgaları saracak. Zor durumdaki şirketler iflas tehdidi altında" dedi. Müller, ev sahiplerinin ısıtma sistemi ısısını minimum 20 ila 22 derecede tutma zorunluluğunu hatırlatıp, bu ısının düşürülebileceğini ifade etti.

"BAKIM DEĞİL SİYASİ KARAR"

Alman Kiracılar Derneği Başkanı Melanie Weber Moritz ise "Kiracılar, gaz ve elektrik için muazzam fiyat artışları yaşıyor. Belediyeler gaz fiyatlarını yüzde 100'den fazla artırdı. Rekabet Kurumu, tedarikçileri fiyat artışlarını ılımlı tutmaları yönünde uyarmalı" diye konuştu. Öte yandan Ekonomi Bakanı Robert Habeck, enerji tasarrufu çağrısını yineledi. Bakan, kesintiyi ise "siyasi güdümlü" olarak nitelendirdi.

EN BAĞIMLI ALMANYA

Almanya, sanayide çarkları döndürmek ve konutları ısıtmak için Rus petrolü, doğalgazı ve kömürüne diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı. Almanya ihtiyacı olan doğalgazın yüzde 55'ini, ham petrolün yüzde 35'ini ve kömürün yüzde 45'ini Rusya'dan karşılıyor.

FİYAT 1 HAFTADA YÜZDE 52 ARTTI

Avrupa'da 9 Haziran'da 84 eurodan işlem gören doğalgazın megavatsaat fiyatı yüzde 52 artarak 128 euroya yükseldi. Gazprom'un, İtalyan enerji firması ENI'ye sağladığı gaz akışında yüzde 15'lik kesintiye gitmesi de fiyatları tırmandırdı.

Rus petrokimya devi SIBUR yatırım rotasını Türkiye'ye çevirdi

Aliyev Ermenistan'ı uyardı! Batı Zengezur mesajı!

Tahıl krizinin çözümü için "kırmızı hat" kuruldu

Türkiye, Rusya ve İran'dan ortak açıklama: Her türlü tedbiri almaktan imtina etmeyeceğimiz

Bayraktar AKINCI TİHA'ya yeni pençe! İlk kez KGK ile vurdu

  • Gazprom
  • gazı kıstı
  • avrupada enerji krizi
Tüm Trend haberleri için tıklayın