WhatsApp, İrlanda'da veri ihlali nedeniyle 225 milyon avro para cezası aldı

İrlanda, kişisel verilerin aktarımında şeffaf olmadığı gerekçesiyle WhatsApp'a 225 milyon avro para cezası verdi. İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC) tarafından yapılan açıklamada, WhatsApp hakkında başlatılan incelemenin dayanağının AB Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) olduğu belirtildi.

WhatsApp, İrlanda'da veri ihlali nedeniyle 225 milyon avro para cezası aldı

AA

İrlanda, mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a veri kurallarının ihlali nedeniyle 225 milyon avro para cezası kesti. İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC) tarafından yapılan açıklamada, komisyonun Facebook bünyesinde bulunan WhatsApp'ın kişisel verileri kullanımına yönelik incelemesini tamamladığı belirtildi.

İncelemenin; uygulama tarafından verilerin işlenmesi hakkında kullanıcılara sağlanan bilgilerin Facebook ile paylaşılması da dahil, WhatsApp'ın genel şeffaflığına ilişkin başlatıldığı dile getirildi. Komisyon, açıklamasında incelemenin dayanağının 'AB Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR)' olduğuna işaret etti.

Avrupa Birliği'nde Facebook için veri gizliliğinde baş denetim otoritesi olarak hareket eden DPC'nin açıklamasında ayrıca; WhatsApp'a ilişkin sorunların, mesajlaşma uygulamasının 2018'de şeffaflık konusundaki AB veri kurallarına uyup uymadığına ilişkin olduğu belirtildi. Komisyon; WhatsApp soruşturmasındaki öncü kararını, onayı gereken diğer Avrupa veri düzenleyicilerine Aralık 2020'de sunduğunun da altını çizdi. Ancak sekiz düzenleyicinin, karara itiraz ettiği ifade edildi.

DPC, 2020 SONU İTİBARIYLA FACEBOOK, WHATSAPP VE INSTAGRAM HAKKINDA 14 SORUŞTURMA BAŞLATTI

Avrupa Veri Koruma Kurulu'nun Temmuz ayında veri ihlal cezalarının artırılması konusunda bağlayıcı bir karar aldığını da hatırlatan DPC, "Bu kararla DPC'den bir dizi faktör temelinde WhatsApp için önerilen cezayı yeniden değerlendirmesi ve artırması istendi" ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca, "Bu yeniden değerlendirmenin ardından DPC, WhatsApp'a 225 milyon avro para cezası verdi" ifadelerine yer verildi. Komisyon, WhatsApp'tan bir dizi belirli düzenleyici eylemde bulunarak faaliyetlerini AB veri kurallarıyla uygun hale getirmesini de istedi.

Facebook'un Avrupa Bölgesi merkezinin İrlanda'da bulunduğu da biliniyordu. DPC, 2020 sonu itibarıyla Facebook ve Facebook çatısı altındaki WhatsApp ve Instagram hakkında 14 ayrı soruşturma başlatmıştı.

  • whatsapp irlanda ceza
  • whatsapp ceza
  • whatsapp para cezası
  • whatsapp irlanda para cezası
  • whatsapp irlanda
  • facebook irlanda
  • whatsapp dpc
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın