Uzay anemisi geçici değil: Uzay uçuşlarını riske atabilir

Kanada Uzay Ajansı (CSA) tarafından yapılan yeni bir çalışma, yerçekimsiz ortamda meydana gelen uzay anemisinin geçici bir rahatsızlık olmadığını ve uzun vadeli etkileri olabileceğini gösterdi. Bilim insanları, bu durumun gelecekteki uzay uçuşlarını riske atabileceğine işaret etti.

Uzay anemisi geçici değil: Uzay uçuşlarını riske atabilir

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Kanada Uzay Ajansı'nın (CSA) 14 astronotla gerçekleştirdiği yeni bir çalışma, yerçekimsiz ortamda meydana gelen uzay anemisinin geçici bir rahatsızlık olmadığını ve uzun vadeli etkileri olabileceğini gösterdi. Bu durumun, gelecekteki uzay uçuşlarını riske atabileceğine işaret edildi. Ottawa Üniversitesi'nde görev alan baş araştırmacı Guy Trudel, astronotların uzayda geçirdikleri süre boyunca ürettikleri kan hücresinden daha fazla kan hücresi yok ettiklerini dile getirdi.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; normal şartlar altında insan bedeni, saniyede 2 milyon kan hücresi yok ediyor ve yerine yenisini koymak üzere üretiyor. Fakat yeni çalışmalar, astronotların vücutlarının 6 aylık uzay görevlerinde saniyede 3 milyon kan hücresi yok ettiğini gösteriyor.

Çalışma ayrıca, uzay yolculukları için kullanılan mevcut egzersizlerin ve beslenme önlemlerinin test edilen astronotlarda alyuvar erimesi ve uçuş sonrası anemiyi engellemediğine işaret ediyor.

KIRMIZI KAN HÜCRESİ SEVİYESİ, UÇUŞ ÖNCESİ SEVİYELERE DÖNMEDİ

Öte yandan; çalışma, ilk kez 2016 yılında duyurulmuştu. 'Nature' dergisinde yayınlanan araştırma, 2004 ve 2005 yıllarında 'Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) "Expedition 10" ve "Expedition 11" görevlerinden toplanan verileri referans aldı. Sonuçlar, astronotların kırmızı kan hücresi seviyelerinin uzay istasyonundan Dünya'ya döndükten tam 1 yıl sonra da uçuş öncesi seviyeye dönmediğini ortaya koydu.

Anemi, temel olarak kandaki kırmızı kan hücrelerinin ve bu hücrelerde depolanan demir proteini hemoglobinin eksikliği olarak tanımlanıyor. Söz konusu rahatsızlık, çoğunlukla yorgunluk ve bitkinlikle sonuçlanıyor ve hastalarda direnç ve kuvveti olumsuz etkileyen bir duruma neden oluyor.

Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın