Ülkeyi yıllar önce terk etmişti: Telegram'ın kurucusundan Rusya açıklaması

Rusya ve Ukrayna arasında patlak veren savaş sonrası Rus asıllı kurucusu Pavel Durov nedeniyle dünya genelinde güvenilirliği sorgulanmaya başlayan Telegram, Durov'un yeni açıklamasıyla tekrar gündeme oturdu. Sessizliği bozan Durov, Telegram üzerinden bir yeni mesaj yayınlayarak Rusya hakkında ifşa niteliğinde açıklamalar yaptı.

Ülkeyi yıllar önce terk etmişti: Telegram'ın kurucusundan Rusya açıklaması

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın gizlilik koşullarını değiştireceğini açıklamasının ardından önemli bir popülarite kazansa da halihazırda devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rus asıllı kurucusu Pavel Durov'a bağlı olarak güvenilirliği sorgulanmaya başlayan Telegram, Durov'un yeni açıklamasıyla tekrar gündeme oturdu. Yıllar önce Rusya'yı terk ettiği bilinen Durov, Telegram üzerinden yayınladığı yeni bir mesajla sessizliğini bozdu ve Rusya hakkında ifşa niteliğinde açıklamalar yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile arasının iyi olmadığı bilinen Durov, açıklamasında ülkeyi neden terk ettiğini de anlattı. Rusya'nın Facebook'u olarak anılan VK'nın (VKontakte) da kurucusu olan Durov, 2013'te kendisinden Putin'i protesto eden Ukraynalı VK kullanıcılarının özel verilerinin istendiğine işaret etti.

İŞTE PAVEL DUROV'UN TELEGRAM MESAJI: "MAHREMİYET HAKLARI KUTSALDIR"

"Gönderilerimi takip ediyorsanız bilirsiniz ki annem nedeniyle Kiev'den ailemin izini sürüyorum. Kızlık soyadı Ukraynalı (Ivanenko) ve hala Ukrayna'da yaşayan birçok akrabamız var. Bu trajik çatışmanın hem benim hem de Telegram için oldukça önemli olmasının nedeni budur.

Bazı insanlar, bir zamanlar Rusya'da yaşamam nedeniyle Telegram'ın Ukraynalılar için daha az güvenli olup olmadığını merak ediyor. Bu insanlara Rusya'daki kariyerimin nasıl bittiğini anlatayım."

"9 yıl önce Rusya ve Ukrayna'nın en büyük sosyal ağı olan VK'nın CEO'suydum. 2013 yılında, Rus güvenlik kurumu FSB, Rusya yanlısı bir Devlet Başkanını (Vladimir Putin) protesto eden Ukraynalı VK kullanıcılarının özel verilerini onlara vermemi istedi. Bu talepleri karşılamayı reddettim. Çünkü bu, Ukraynalı kullanıcılarımıza ihanet etmek anlamına gelebilirdi. Daha sonra, kendi kurduğum şirketten kovuldum ve Rusya'dan ayrılmak zorunda kaldım. Fakat FSB'den gelen talep yazısını ve ticari yanıtımı gösteren Nisan 2014 tarihli VK yazımı okuduğumda gururla gülümsüyorum. Şirketimi ve evimi kaybettim ama bugün olsa, yine tereddüt etmeden aynı şeyi yapardım.

Bu talepleri reddederken kişisel olarak risk benim için yüksekti. Hala Rusya'da yaşıyordum; ekibim ve eski şirketim de o ülkedeydi. O zamandan bu yana uzun yıllar geçti. Birçok şey değişti: Artık Rusya'da yaşamıyorum ve artık orada herhangi bir şirketim veya çalışanım yok. Ancak tek bir şey aynı kalıyor. Ne olursa olsun, kullanıcılarımızı destekliyorum. Mahremiyet hakları kutsaldır. Özellikle şimdi, her zamankinden daha fazla."

  • telegram
  • telegram açıklama
  • pavel durov
  • rusya
  • ukrayna
  • ukrayna rusya
  • rusya ukrayna savaşı
  • pavel durov açıklama
  • pavel durov rusya
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın