Uçuş ortasında şekil değiştirebilen deneysel ‘drone' geliştirildi

Kaliforniya Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, “Havada Yeniden Yapılandırılabilir Dört Ayaklı Helikopter” adını verdikleri deneysel bir ‘drone' modeli geliştirdi. Hava aracının, uçuş sırasında şekil değiştirebildiği kaydedildi.

Uçuş ortasında şekil değiştirebilen deneysel ‘drone' geliştirildi

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Kaliforniya Üniversitesi'nin Berkeley kampüsündeki 'Yüksek Performans Robotik Laboratuvarı'ndan (HiPerLab) bilim insanları, uçuş sırasında şekil değiştirebilen "Havada Yeniden Yapılandırılabilir Dört Ayaklı Helikopter" isimli deneysel bir 'drone' modeli geliştirdi. Ekip, 'drone'u geliştirirken hareket ettirilemeyen pasif menteşeler kullandı. Bu durumun, hava aracının fazladan güç tüketen aktüatörler veya sensörlere ihtiyaç duymasının önüne geçtiği ifade edildi.

Aksam.com.tr'nin Interesting Engineering'den aktardığı habere göre; 'drone'da kullanılan menteşelerin her biri, pervaneler durduğunda veya terse doğru dönmeye başladığında içe katlanıyor. Menteşelerin dışa katlanması için ise pervanelere güç verilmesi gerekiyor.

ARAÇ, İLK KEZ 2019'DA YAYINLANAN BİR MAKALEDE DUYURULMUŞTU

Hava aracı, bu yöntemi kullanarak sabit uçuşunu sürdürürken iki kolunu birden katlayabiliyor. Bu da 'drone'un, havada bir dizi farklı şekle dönüşmesine olanak tanıyor. Böylece araç; dar bir alandan kollarını katlayarak geçebiliyor, kollarını bir nesneyi kavramak için kullanabiliyor veya ani düşüşlerden kaçabiliyor.

Diğer yandan; üniversite araştırmacıları tarafından geliştirilen 'drone', ilk kez 2019 yılında "IEEE Xplore" dergisinde yayınlanan bir makalede duyurulmuştu. Fakat aracın hareket halindeki görüntülerinin sergilenmesi, 2022 yılını buldu.

  • insansız hava aracı
  • drone
  • hava aracı
  • şekil değiştiren drone
  • havada şekil değiştiren drone
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın