Tesla, o fabrikasında üretimi durdurdu: İşte nedeni!

Elektrikli otomobil devi Tesla, Çin'de tekrar artan COVID-19 vakalarına bağlı olarak yapılan sosyal izolasyon çalışmaları kapsamında Şanghay'daki fabrikasında üretimi 2 günlüğüne durdurduğunu açıkladı. Söz konusu üretim tesisi, ‘Gigafactory 3' olarak da anılıyordu.

Tesla, o fabrikasında üretimi durdurdu: İşte nedeni!

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Elon Musk liderliğindeki elektrikli otomobil devi Tesla, Çin'de tekrar artan COVID-19 vakalarına bağlı olarak yapılan sosyal izolasyon çalışmaları kapsamında Şanghay'daki fabrikasında üretimi 2 günlüğüne durdurduğunu açıkladı. Söz konusu üretim tesisi, 24 saat faaliyet gösteriyordu. Tesla, tedarikçilerine ve personeline gönderdiği bir bildirimde üretimin 17 Mart ve 18 Mart tarihlerinde askıya alınacağına işaret etti. 'Gigafactory 3' olarak da anılan fabrika, 'Model 3' ve 'Model Y'nin üretiminden sorumluydu.

Aksam.com.tr'nin Reuters'tan aktardığı habere göre; Çin, kısa bir süre önce ülkenin 2 yıl içerisinde gördüğü en yüksek COVID-19 vaka sayısına ulaştı. Çin'in katı 'Sıfır COVID' politikası nedeniyle Şanghay da dahil birçok şehir, sıkı karantina ve sosyal izolasyon çalışmaları uygulamaya başladı. Tedbirler kapsamında, belirli bölgelerdeki fabrikalar kısa bir süreliğine kapandı. Bu durum da tedarik zinciri üzerinde önemli bir baskı yarattı.

Öte yandan; Tesla'nın Şanghay'daki üretim tesisi, Çin pazarı için otomobil üretiyor. Almanya ve Japonyo için de önemli bir ihracat merkezi olan fabrikanın, Şubat ayında 56 bin 515 araç gönderimi yaptığı biliniyor. Bu araçların 33 bin 315'inin, ihracat kapsamında gönderildiği ifade ediliyor. Bu da fabrikanın günde ortalama 2 bin 18 araç üretmesi anlamına geliyor.

UZUN SÜRELİ KISITLAMALAR, ASYA'DAKİ TEDARİK ZİNCİRİNİ SARSABİLİR

Alınan önlemlerin, herhangi bir üretim kaybına yol açıp açmayacağı veya yol açsa da Tesla'nın bunu telafi edip edemeyeceği henüz bilinmiyor. Şanghay'daki yetkililer, birçok şehir sakinine COVID-19 testi yapmaya devam ediyor ve temaslı kişileri takibe alıyor. Bu kapsamda pek çok şehir sakininden, 48 saatten 14 güne kadar evlerini veya iş yerlerini terk etmemeleri isteniyor.

Paylaşılan diğer bilgilere göre; Tesla, tedarikçilerinden işçileri bir süreliğine fabrikalarda yaşamaya, uyumaya ve yemek yemeye hazırlamalarını istedi. Apple tedarikçisi Foxconn, bu tip bir düzenleme yaptıktan sonra Shenzhen tesisinde operasyonlarına devam edebildi.

Bununla birlikte; Tesla, 1 hafta önce bir tedarikçisi tarafından üretimin COVID-19 önlemlerinden etkilendiği konusunda uyarıldı. Söz konusu tedarikçi, Tesla'ya stokların yalnızca 2 gün dayanabileceğini bildirdi. Ekonomistler, uzun süreli kısıtlamaların Asya'daki tedarik zincirini sarsacağına ve yalnızca Shenzhen'deki üretim tesislerinin, Çin'in ihracatının yüzde 11'ini oluşturduğuna işaret etti.

  • tesla
  • şanghay
  • shenzhen
  • çin covid-19
  • tesla çin
  • tesla üretimi durdurdu
  • tesla şanghay
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın