Telegram'ın siber suçlular tarafından kullanılma oranı yüzde 100 artış gösterdi

The Financial Times ve Cyberint tarafından yürütülen bir araştırmaya göre; Telegram'ın siber suçlular tarafından kullanılma oranı, son dönemlerde yüzde 100 artış gösterdi. Araştırma notlarında; mesajları uçtan uca şifreleyen platformun kullanımının, karanlık ağdan çok daha kolay olduğu dile getirildi.

Telegram'ın siber suçlular tarafından kullanılma oranı yüzde 100 artış gösterdi

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

The Financial Times ve siber istihbarat topluluğu Cyberint tarafından yürütülen bir araştırmaya göre; popüler mesajlaşma uygulaması Telegram'ın siber suçlular tarafından kullanılma oranı, son dönemlerde yüzde 100 artış gösterdi. The Financial Times; uygulamadaki suç faaliyetlerinde görülen artışın, WhatsApp'ın gizlilik politikasında değişiklik yapacağını açıklamasının ardından birçok kullanıcının Telegram'a geçiş yapmasıyla birlikte daha fazla yükseliş eğilimi gösterdiğine işaret etti.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; WhatsApp, bu yılın başlarında gizlilik politikasını değiştireceğini açıklamış ve kullanıcı verilerini çatı şirket Facebook ve Facebook'a bağlı şirketlerle paylaşmaya başlayacağını duyurmuştu. Kullanıcılara veri paylaşımını onaylamalarına ilişkin bir uygulama içi bildirim de gönderen platform, kullanıcıların onay vermemesi durumunda WhatsApp'ı kullanamayacağını dile getirmişti. Bunun üzerine WhatsApp, hızla eleştiri oklarının hedefi haline gelmiş ve gizlilik politikası değişse de yine kişisel mesajlara erişim sağlanmayacağının altını çizmişti.

Fakat bu sırada birçok kullanıcı, benzer özelliklere sahip olan güvenli mesajlaşma platformlarına geçiş yapmıştı. Telegram, bu süreçte popülaritesini daha da artıran uygulamalardan biriydi. Fakat platform için bu süreç, uygulama aracılığıyla yürütülen suç faaliyetlerinde bir artışa yol açtı.

PLATFORMDA, 300 BİN İLA 600 BİN ARALIĞINDA E-POSTA VE ŞİFRE KOMBİNASYONU PAYLAŞILIYOR

Araştırmacılara göre; platformda, on binlerce abonesi olan kanallarda veri sızıntılarını paylaşan ve satan bir bilgisayar korsanı ağı oluştu. Geçen yıl uygulamada, "Email:pass" ve "Combo" ifadelerinin kullanımının dört kat arttığı bildirildi. Uygulama ağında dolaşan bazı veri dökümlerinin, oyun ve e-posta hizmetleri için 300 bin ila 600 bin aralığında e-posta ve şifre kombinasyonu içerdiği kaydedildi. Siber suçluların, Telegram aracılığıyla kredi kartı numarası ve pasaport kopyası gibi finansal verileri de sattığı dile getirildi.

Cyberint'te siber tehdit analisti olan Tal Samra; Telegram'ın, kullanımının karanlık ağdan daha kolay olması nedeniyle dolandırıcılık faaliyeti yürüten ve çalıntı verileri satan tehdit aktörleri arasında giderek daha popüler hale geldiğine işaret etti. Samra, Telegram'ın yetkililer tarafından izlenme olasılığının daha düşük olduğunu da sözlerine ekledi.

Diğer yandan Telegram; The Financial Times'ın kendisiyle iletişime geçmesinin ardından, e-posta ve şifre kombinasyonları içeren devasa veri kümelerinin satıldığı kanalı platformdan kaldırdı. Şirket ayrıca; konuya ilişkin açıklamasında, politikalarının rıza olmadan paylaşılan kişisel verileri kaldırmayı zorunlu kıldığını ve Hizmet Koşulları'nı ihlal ettikleri için her gün 10 bine yakın topluluğu platformdan kaldıran ve sürekli büyüyen profesyonel bir moderatör gücüne sahip olduğunu belirtti.

  • telegram siber suçlular
  • telegram hack
  • telegram siber suç
  • telegram siber korsanlar
  • telegram siber suç faaliyeti
  • telegram web
  • whatsweb
  • whatsapp gizlilik politikası
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın