Reklam Kurulu, Google'a YouTube'daki ‘iPhone 12' reklamları nedeniyle ceza kesti

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, Google'a Apple'ın YouTube Türkiye'deki ‘iPhone 12' reklamlarını “aldatıcı” bulduğu gerekçesiyle 457 bin 308 TL para cezası verdi. Bununla birlikte, söz konusu reklamların durdurulmasına hükmedildi. Bahsi geçen reklamların, “tüketiciyi aldatmaya yönelik” olduğu bildirildi.

Reklam Kurulu, Google'a YouTube'daki ‘iPhone 12' reklamları nedeniyle ceza kesti

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, kısa bir süre önce Apple'ın YouTube Türkiye'deki 'iPhone 12' reklamlarının "tüketiciyi aldatmaya yönelik" olduğunun kararlaştırıldığını açıkladı. Bu kapsamda, popüler video platformunun çatı şirketi Google'a 457 bin 308 TL para cezası verildi. Bununla birlikte, söz konusu reklamların durdurulmasına da hükmedildi.

Kurul ayrıca, arama çubuğunda "medyum" kelimesinin aratılması durumunda arama sonucu olarak medyumlara ilişkin tanıtımların yer aldığını tespit etti. Söz konusu tanıtımlarda 'canbar büyüsü', 'nohut büyüsü' ve 'bağlama ve aşık etme büyüsü' gibi ifadelere yer verildiği bildirildi. Kurul; bu ifadelerin, açıkça Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nin "Falcı, medyum, astrolog ve benzerleri tarafından verilen hizmet reklamları ile yasa dışı bahis ve kumar oyunlarının reklamları hiçbir şekilde yapılamaz" maddesine aykırı olduğuna işaret etti.

MEDYUM REKLAMLARINA DA DURDURULMA CEZASI GETİRİLDİ

Bu kapsamda, söz konusu medyum reklamlarına da durdurulma cezası getirildi. Bunun yanında; Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. hakkında, 114 bin 326 TL idari para cezası verildi. ABD merkezli teknoloji devi, geçen aylarda Rekabet Kurumu'ndan da 296 milyon TL'lik bir para cezası almıştı.

Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın