İsviçreli bilim insanları, hip hop müziği dinlettikleri peynirlerin biraz daha tatlı hale geldiği sonucuna vardı

Rock müzik dinletilen peynirlerin aksine, klasik müzik dinletilen peynirlerin tadında fark olur mu? Ses dalgaları, peynirin metabolik sürecini elle tutulur şekilde etkiler mi? Sonuç: Evet. İsviçreli bilim insanları, farklı müzik türlerine maruz kalan peynirlerin farklı tatlara sahip olduğunu tespit etti.

İsviçreli bilim insanları, hip hop müziği dinlettikleri peynirlerin biraz daha tatlı hale geldiği sonucuna vardı

TM Dijital Haber Merkezi

İsviçreli bilim insanlarının yaptığı bu sıra dışı deneyin sonuçları şaşırtıcıydı: Ses dalgalarının biyo-akustik etkisi, peynirdeki metabolik süreçleri etkiliyor, lezzette fark edilebilir bir derecede farkın ortaya çıkmasına sebep oluyordu. Basitçe söylemek gerekirse, farklı müzik türlerine maruz kalan peynirlerin tatları farklı oldu.

İsviçreli araştırmacılar, 22 kilo ağırlığında dokuz emmental peynirinin her birini ayrı bölümlere yerleştirip altı ay boyunca farklı müzik türlerine maruz bıraktılar. Peynirlere klasik müzik, rock, ortam müziği, tekno ve hip hop dinlettiler. Bir tanesi de kontrol amaçlı müziksiz bırakıldı.

6 ay sonunda içerisinde sanatçıların, şeflerin ve politikacıların yer aldığı bir gruba gözleri kapalı halde bir tat testi yaptırıldı. Ve hip hop müziğin peynir üzerinde en iyi etkiye sahip olduğunu ve biraz daha tatlı hale geldiği sonucuna varıldı.

Ayrıca emmental akustik peynir tekerlekleri iki teste tabi tutuldu. Zürih Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden (ZHAW) gıda teknolojisi uzmanları tarafından yapılan duyusal konsensüs analizi şu şekilde özetlenebilir: ZHAW Gıda Algı Araştırma Grubu, müziğe maruz kalan peynirlerin, kontrol test numunesine kıyasla genellikle hafif bir tada sahip olduğu sonucuna varmıştır. Raporlar, ayrıca hip hop müziğine maruz kalan peynirin diğer test örneklerinden daha belirgin şekilde daha güçlü bir koku ve daha güçlü, daha lezzetli bir tat gösterdiğini doğruladı.

İsviçre'den üst düzey şef aşçı Benjamin Luzuy, “Benim gibi şefler için bu sonuçlar büyüleyici. Bu, gelecekte yiyeceklerle nasıl yaratıcı bir şekilde çalışabileceğimiz açısından bize yeni yollar açtı.” dedi.

Ayrıca, sesin kendi tat alma duyumuzu etkilediğini gösteren kanıtlar da vardır. Yemek yerken dinlediğiniz müziğin, yiyeceğin tuzluluğunu ve tatlılığını nasıl algıladığınızı etkileyen bir bilimsel aktivite olan “Sonic Seasoning” isimli çalışma da yapılmıştır.

Bunun yanı sıra, ses dalgalarının bitki büyümesi üzerinde bir etkisi olduğu da bilinen bir örnektir. Uzmanlar, peynirin kendisinin de temelde kimyasal bir reaksiyon olmasından dolayı, müziğin tadının da peynir üzerinde bir etkisi olabileceğini söylemenin çok da şaşırtıcı bir sonuç olmayacağı görüşünde birleşiyor.

Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın