İsrail'in uzay aracı Ay yörüngesine girdi

İsrail’in Ay’a indirmeyi planladığı Beresheet isimli uzay aracı, yaklaşık bir aylık yolculuğunun ardından Ay yörüngesine girdi.

İsrail'in uzay aracı Ay yörüngesine girdi

TM Dijital Haber Merkezi - Gökhan Ertaş

İsrailli uzay şirketi SpaceIL, Beresheet (İbranicede Tevrat'ın birinci kitabının ismi) isimli uzay aracını 22 Şubat’ta SpaceX’in Falcon 9 roketi ile ABD’nin Cape Canaveral Uzay Üssü’nden başarıyla fırlatılmış ve yaklaşık iki ay sürecek olan Ay yolculuğuna başlamıştı.

Beresheet, yolculuğunun ilk etabında yaşanan bazı teknik sorunların ardından 19 Mart'ta aracın motorları yaklaşık 60 saniye ateşlenerek başarılı bir manevra gerçekleştirildi. Bu manevra sayesinde uzay aracının Ay yörüngesine (405 bin kilometre) açıklandı.

Araç önümüzdeki günlerde bulunduğu Ay yörüngesinden alçalma manevraları gerçekleştirecek ve Ay yüzeyinden fotoğraflar çekecek. Uzay aracı hesaplanan yörüngede sorun yaşamadan yoluna devam etmesi halinde 11 Nisan’da Ay’a iniş yapacak.

ARAÇTA SORUN ÇIKMIŞTI

Uzay aracının roketten ayrılmasının akabinde aracın yıldız izleyicilerinde güneş ışınlarına karşı yüksek hassasiyet tespit edildiği belirtilmişti. Salı günü (25 Şubat) ise Beresheet'in yörüngesinin yarıçapını artırıp hesaplanan Ay yörüngesine girmesi için başka bir manevra yapması planlanıyordu. Manevra hazırlıkları sürerken, uzay aracının bilgisayarı planlanmamış bir yeniden başlatma gerçekleştirilmişti.

DÜNYA'NIN FOTOĞRAFINI GÖNDERDİ

Beresheet, yolculuğu esnasında 5 Mart'ta Dünya’dan yaklaşık 38 bin kilometre uzaklıktayken Dünya’nın tamamının tek bir karede bulunduğu fotoğrafını çekti.

BERESHEET UZAY ARACININ ÖZELLİKLERİ

Beresheet isimli uzay aracı 600 kilogram ağırlığında ancak bu ağırlığın çoğu Ay'a gitmek için kullanılacak yakıttan oluşuyor. Araç Ay'a iniş yaptığı sırada yaklaşık 200 kilogram ağırlığında kalacak. Araçta yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve videolar çekmek için kamera ve bazı bilimsel deneylerde kullanılacak manyetometre ve reflektör gibi malzemeler bulunuyor. İsrail araca ayrıca küçük bir disk yerleştirdi; bu diskte, İsrail bayrağı, İbranice şarkılar, İsrail Bağımsızlık Bildirgesi ve İsrail ulusal marşı bulunuyor.

Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın