Google, haber sitelerine ödeme yapacak! Bu ülkelerde devreye soktu...

Google, Almanya ve Fransa'nın da içlerinde bulunduğu toplam 6 Avrupa Birliği ülkesinde haber sitelerine ödeme yapmak üzere anlaşmalar imzaladığını duyurdu. Söz konusu gelişme kapsamında ödemeleri daha kolay hale getirecek bir araç da geliştiren Google'ın, 300'den fazla yayıncıya yayınladıkları haberler için ödeme yapacağı kaydedildi.

Google, haber sitelerine ödeme yapacak! Bu ülkelerde devreye soktu...

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

ABD merkezli teknoloji devi Google, son birkaç yıl içerisinde haber yayını yapan sitelerle yayıncılara herhangi bir ücret ödemesi yapmadığı için pek çok kez karşı karşıya geldi. Yaşanan çatışmaya bağlı olarak bazı hükumetler, Google'ı haber sitelerine adil bir ücret ödemesi yapmaya zorlayan yasalar çıkarmaya başladı. Avustralya, geçen yıl Google'ın haber sitelerine ödeme yapmasını zorunlu hale getirdi. Geçen ay, Kanada'dan da benzer bir hamle geldi.

Yaşanan gelişmeler sonrası; teknoloji devi, Almanya ve Fransa'nın da içlerinde bulunduğu toplam 6 Avrupa Birliği ülkesinde haber sitelerine ödeme yapmak üzere anlaşmalar imzaladığını duyurdu. Google'ın Haber ve Yayın Ortaklıkları Direktörü Sulina Connal, konuya ilişkin açıklamasında "Şimdiye kadar Almanya, Macaristan, Fransa, Avusturya, Hollanda ve İrlanda'da 300'den fazla ulusal, yerel ve uzman haber yayınını kapsayan anlaşmalar yaptık" ifadelerini kullandı.

GOOGLE, YAYINCILARA KAPSAMLI BİR HABER ÖN İZLEME SÖZLEŞMESİ SUNACAK

Ödemelerin yapılacağı yayıncıların üçte ikisini; Der Spiegel, Die Zeit ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi Alman yayıncıların oluşturduğu kaydedildi. Connal ayrıca, gelecek aylarda diğer Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan binlerce yayıncıya daha teklif sunmayı ve ödeme yapmayı kolaylaştırmak için yeni bir araç geliştirdiklerine işaret etti.

Paylaşılan detaylara göre; söz konusu araç, yayıncılara bir haber ön izleme sözleşmesi sunacak. Sözleşme kapsamında Google, bir lisans ücreti ödeyerek haberleri küçük resimleriyle birlikte arama sonuçlarında ön izleyebilecek.

  • google
  • google news
  • google haberler
  • google haber siteleri
  • google haber sözleşmesi
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın