Bu okulda elektrik masrafı sıfır! Hem üretiyor hem de satıyor

Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Balıkesir'deki Mesleki Eğitim Merkezi “Güneşten Üret Kendin Tüket” adlı projeyle kendi elektriğini üretip satarak gelir sağlamayı hedefliyor.

Bu okulda elektrik masrafı sıfır! Hem üretiyor hem de satıyor

IHA

Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki Mesleki Eğitim Merkezi, çatısına 19 Haziran'da kurulan GES (Güneş Enerji Sistemi) ile kendi elektriğini üretmeye başladı.

Merkezin Müdürü Gürhan Kuştutan, sistem sayesinde elektrik faturası tasarrufu sağladıklarını ve aylık bin 500 TL masraftan kurtulduklarını açıkladı.

Müdür Kuştutan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye’ de 330 Mesleki Eğitim Merkezi arasında ilk proje olan GES projemizin kurulumunu 14 Mayıs 2020 tarihinde bitirmiştik. TEDAŞ tarafından kabulü de 19 Haziran 2020 tarihinde yapıldı ve sistem devreye alındı. Yaklaşık 10 gündür 1,30 MWh elektrik üretiyoruz. Bu proje ile her ay yaklaşık bin 500 TL civarı gelen elektrik faturasından kurtulduk. Ayrıca okulumuza Döner Sermaye kurduk. Aylık 2 bin TL civarı da gelir getirmesini bekliyoruz. Projemizin ayrıca çevresel etkileri de mevcut. Uzaktan izleme sistemi ile tüm verileri cep telefonuna yüklediğimiz uygulama ile izliyoruz. 10 günlük üretimimizde, 16 eşdeğer ağaç dikimi yapmış olduk. Ayrıca 550 kg karbondioksit salınımından tasarruf ettik.
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın