Bilim insanları, örümcek zehrinden kalp krizi ilacı geliştirdi!

Avustralyalı bilim insanları, huni yuvalı örümcek zehrini kullanarak yeni bir kalp krizi ilacı geliştirdiklerini duyurdu. Fraser Adası'nda bulunan örümceğin, dünyanın en öldürücü örümceklerinden biri olduğu ifade edildi.

Bilim insanları, örümcek zehrinden kalp krizi ilacı geliştirdi!

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Avustralyalı bilim insanları, Fraser Adası'nda görülen huni yuvalı örümcek zehrini kullanarak yeni bir kalp krizi ilacı geliştirdiklerini duyurdu. Zehri kullanılan örümcek türünün, dünyanın en öldürücü örümceklerinden biri olduğu ifade edildi. Keşif, Avustralya'daki Victor Chang Cardiac Araştırma Enstitüsü profesörlerinden Peter Macdonald liderliğindeki bir ekip ve Queensland Üniversitesi'ndeki meslektaşları tarafından yapıldı.

Aksam.com.tr'nin Good News Network'ten aktardığı habere göre, huni yuvalı örümcek zehri, 'Hi1a' isimli bir protein içeriyor. Söz konusu protein, kalp krizi kaynaklı oluşabilecek olası hasarın önlenmesine yardımcı oluyor. Araştırmacılar, 'Hi1a' proteininin organ bağışlarında bağışlanan kalpleri muhafaza etmek ve felç vakalarındaki beyin hasarını önlemek için de kullanılabileceğine işaret ediyor.

ARAŞTIRMA EKİBİ, 'Hİ1A' PROTEİNİNİ 3 YIL İÇERİSİNDE KLİNİK OLARAK TEST ETMEYİ HEDEFLİYOR

Proje arkasındaki ekip, kalp krizi vakalarında 'Hi1a' proteininin ambulansta ilkyardım müdahalesinde bulunan görevliler tarafından uygulanmasını hedefliyor. Bu tip bir tıbbi müdahalenin, kalp hastalıklarında hastanın sağlık durumunun akıbetini önemli oranda etkileyebileceği ifade ediliyor. Söz konusu işlemin ayrıca, özellikle hastaların hastanelerden uzakta olduğu kırsal ve ücra bölgelerde çok daha önemli bir hale gelmesi bekleniyor.

Örümcek zehrinden alınan proteinin, halihazırda insan kalbi hücrelerinde test edilmiş olduğu belirtiliyor. Araştırma ekibi, yaklaşık 3 yıl içerisinde proteini hem felçli hastalarda hem de kalp rahatsızlığı bulunan hastalarda klinik olarak test etmeyi hedefliyor.

  • huni yuvalı örümcek
  • kalp krizi
  • kalp krizi ilacı
  • örümcek zehri
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın