Bilim insanları açıkladı: İnsanlık, 45 günde Mars'a gidebilir

Kanadalı bilim insanları, lazer teknolojisi destekli yeni bir itki sistemi tasarladıklarını açıkladı. Söz konusu sistemin, Dünya ve Mars arasındaki seyahat süresini 45 güne düşürebileceği ve insanlığı, yalnızca 6 haftada kızıl gezegene taşıyabileceği ifade edildi.

Bilim insanları açıkladı: İnsanlık, 45 günde Mars'a gidebilir

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde görev alan bir grup araştırmacı ve mühendis, lazer teknolojisi destekli yeni bir itki sistemi tasarladıklarını açıkladı. Söz konusu sistemin, Dünya ve Mars arasındaki seyahat süresini 45 güne düşürebileceği ve insanlığı, yalnızca 6 haftada kızıl gezegene taşıyabileceği ifade edildi. Sistem kapsamında, lazerler kullanılarak bir uzay aracının Dünya yakınından oldukça hızlı bir şekilde uzaya fırlatılabileceği belirtildi. İvme kazanan uzay aracının, ışık hızıyla kıyaslanabilecek kadar yüksek bir hızla ilerleyerek yalnızca 45 günde Mars'a ulaşabileceğinin de altı çizildi.

Aksam.com.tr'nin Beebom'dan aktardığı habere göre; NASA'nın hesaplamaları, Mars'a ulaşmak için gereken seyahat süresinin 9 ay civarında olduğuna işaret etmişti. Söz konusu süre, Dünya ile Mars arasındaki 54,6 milyon kilometrelik minimum mesafe baz alınarak hesaplanmıştı. Araştırmacılar, ana uzay aracı 45 gün içerisinde Mars'a iniş yapsa da sistemin bir sonraki fırlatmada tekrar kullanılmak üzere Dünya'ya geri dönebileceğini dile getirdi.

Diğer yandan; 45 günlük seyahat süresi, nükleer parçalanmayla çalışan roketler kullanılarak halihazırda başarılabiliyordu. Fakat bu prosedür, yüksek radyasyon riskini de beraberinde getiriyordu. Geliştirilen yeni sistem, bu riski de ortadan kaldırdı.

HENÜZ SİSTEMİ TEST EDECEK BİR UZAY ARACI YOK

Paylaşılan diğer bilgilere göre; ekibin, henüz yeni itki sistemini test edebileceği bir uzay aracı bulunmuyor. Fakat Mars'ın, gelecekte insanlık için potansiyel bir koloni noktası olması nedeniyle NASA ve dünya genelindeki uzay araştırmacıları için önemli bir hedef olduğu biliniyor. SpaceX CEO'su Elon Musk, insanlığın 6 yıl içerisinde Mars'a ulaşabileceğine inanıyor. NASA ve Çin Uzay Ajansı da 2030'lu yıllara kadar kızıl gezegene insanlı bir görev gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu nedenle; araştırmacılar ve mühendislerin, yakın bir zamanda yeni sistemi test edebilecek bir uzay aracı geliştirmesi bekleniyor.

Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın