Apple, Facebook'un korkulu rüyası olan güncellemesini dikkat çekici bir reklamla duyurdu

Apple, iOS 14.5 güncellemesi ile hayata geçirdiği Uygulama Takibi Şeffaflığı özelliğini ilginç bir reklamla duyurdu. Facebook'un şiddetle karşı çıktığı ve tanıtım filmlerinin kendi platformları üzerinde yayımlanmasını engellediği yeni özellik, kullanıcılara Facebook gibi şirketler tarafından “takip edilmeme” imkânı sunuyor.

Apple, Facebook'un korkulu rüyası olan güncellemesini dikkat çekici bir reklamla duyurdu

Aksam.com.tr

Teknoloji devi Apple, Facebook'un korkulu rüyası olan Uygulama Takibi Şeffaflığı özelliğini getirdiği iOS 14.5 güncellemesini dikkat çekici bir reklamla duyurdu.

Aksam.com.tr'nin Inc.com'dan aktardığı habere göre, Facebook'un Uygulama Takibi Şeffaflığı özelliğine şiddetle karşı çıktığı, hatta söz konusu özellikle ilgili tanıtım videolarının Facebook platformu üzerinden paylaşılmasını engellediği bildirildi.

iPhone cihazlara gelen iOS 14.5 güncellemesiyle birlikte hayata geçen Uygulama Takibi Şeffaflığı özelliği, kullanıcıların kendilerini hangi uygulamanın takip edebileceğine, hangilerinin ise takip edemeyeceğine bizzat kendilerinin karar verebilmesini sağlıyor.

Facebook üzgün: Kullanıcıların yüzde 95'i takip edilmek istemiyor

Yapılan bir araştırmaya göre, iOS 14.5 güncellemesini yapan kullanıcıların yaklaşık yüzde 95'inin uygulama takibini kapattığı öğrenildi. Ortaya çıkan bu tablo ise, Facebook'un Uygulama Takibi Şeffaflığı özelliğinden endişe duymakta ne kadar haklı olduğunu gözler önüne serdi.

Apple, veri güvenliği konusunda farkındalık oluşturmak istiyor

Facebook gibi şirketlerin tüm varlıklarını kullanıcıların verileri üzerine inşa etmesine ve bu verileri kullanıcıların rızası olmaksızın toplamasına karşı çıkan Apple'ın son reklamı, şirketlerin insanları nasıl takip ettiklerine yönelik bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Apple'ın "Privacy on iPhone" isimli reklamında Facebook gibi şirketlerin veri izleme politikalarına atıf yapılarak "Neden kendi işine bakmıyorsun?" sözü öne çıkarılıyor.

WhatsApp, verileri Facebook ile paylaşacağı için eleştirilmişti

Yeni gizlilik politikasını özellikle Avrupa Birliği ülkelerini istisna tutarak dünyanın pek çok noktasında kullanıcılara zorunlu kılacağını açıklayan WhatsApp, kullanıcıların Signal, Telegram ve BiP gibi uygulamalara yönelmesine sebep olmuştu.

Topladığı tepkinin ardından hasar azaltma politikasını hayata geçiren WhatsApp, Türkiye'nin de aralarında olduğu pek çok ülke için zorunlu kıldığı yeni gizlilik politikasını bir süreliğine askıya almıştı.

  • iOS 14.5
  • Uygulama Takibi Şeffaflığı
  • iPhone yeni güncelleme
  • Facebook
  • Apple
  • veri güvenliği
  • Privacy on iPhone
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın