24 TV canlı yayınına konuk olan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: Anadolu'dan 80 SİHA kalkacak

'Anadolu gemisinden 80 SİHA havalanacak' Türkiye'nin savunma sanayiinde dünyayı şaşırttığını vurgulayan İsmail Demir, “Anadolu gemisine SİHA koyacağız dediğimizde bu dünya basınında gündem oldu. Bu da oyun değiştirici bir konsept” dedi.

24 TV canlı yayınına konuk olan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: Anadolu'dan 80 SİHA kalkacak

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 24 TV canlı yayınında gündeme dair tüm gelişmeleri değerlendirdi. Belkıs Kılıçkaya, 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek ve Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu'nun sorularını yanıtlayan Demir, savunma sanayiinde 60 olan şirket sayısının 14 yılda 1700'e çıktığını söyledi. İHA'nın tek başına yeterli olmadığını, İHA üzerinde görülecek göz, atılacak silah olması gerektiğini belirten Demir, "İHA zincirinde küçükten büyüğe bir dizi zincir var. İnsansız kara araçlarımız deneme safhasında. Deniz altı için benzer sistemler var. Bunların birbirine entegre edilmesi var" ifadelerini kullandı.

ELİMİZDE 4 SİSTEM VAR

İsmail Demir, "Anadolu gemisine SİHA koyacağız dediğimizde bu dünya basınında gündem oldu. Bu da oyun değiştirici bir konsept. Bir uçak gemisinden uçak kaldırdığınızda o uçak kaç saat havada kalabilir? Anadolu tipi bir gemiye 80'e yakın SİHA koyabilirsiniz. Bir yıl içinde bu yapılabilir" dedi. Demir, şöyle konuştu: "Radar ve elektronik harp sistemleri var. Burada nihai amaç görünmeden görmek vurulmadan vurmak. Bu alanda bu noktada olmanız gerekiyor. Bizim 3 yıl önce hiçbir hava savunma sistemimiz yoktu. Hisar, Sungur inşallah bir sistemimiz daha gelecek. 4 sistem var elimizde. Bugünkü harekat ortamında özellikle insansız sistemlerin yaygın olduğu ortamda alt katmanlar daha önem kazandı. Tehditleri de çok iyi değerlendirmek onlara karşı tedbir almak gerekiyor. GPS konusunda bunu çözmeniz lazım mesela dışarı bağımlıysanız."

HIZLI GİTMEMİZ GEREK

İsmail Demir, şöyle devam etti: "Şimdi zaten bağımlılığı kırıyoruz ama uluslararası alanda da dikkat çeken işler oluyor. İHA konusu diğer ülkelerin de gündeminde. Etkinlik açısından özellikle şu anda dünyasının ilgisini çekmeye başladı. Etkinlik konusunu bu kadar sahada görmeselerdi belki bu kadar dikkat çekmeyebilirdi. Sadece İHA'nın kendisi değil kullanım şekli de önemli. Bu başarılar harplerde oyun değiştirici unsur olarak ortaya çıktı. Bizim TB2'miz var ama orada durulmuyor. TB3 diyorsunuz AKINCI diyorsunuz. Yavaşlamadan hatta daha hızlı gitmemiz gerek."

FRANSA'DAN İHALEYİ KAPTIK

"Savunmada politik baskılar var. Onları kırıyoruz" diyen Demir, "Örneğin Pakistan'ın Fransa'dan aldığı denizaltıların modernizasyon ihalesi için Fransızlar büyük baskı yaptı ama işi STM aldı" ifadelerini kullandı. Demir, açılan liselere yönelik de, "Savunma sanayii dediğinizde başlığın altına bazı teknolojiler ve alanlar da yerleştiriyorsunuz aslında. Bugün bir şirketimiz falanca meslek lisesini sahipleniyor. Buna OSB'ler de başlayacak. Liselerin sahiplenilmesi, bazı temel teknolojilerin orada verilmesi de önemli. ASELSAN'ın TUSAŞ'ın sahiplendiği okullar var" dedi.

BAŞARIMIZ DÜNYAYI ŞAŞIRTTI

İsmail Demir,, Türkiye'nin hangi özelliklerle dünyada oyun değiştirici haline geldiğini de şöyle anlattı: "Belki bir parça beklenmediklik var. Bayağı gözü kara ve çeşitli kullanıma gittik biz. O kullanım şekliyle başarılar onları şaşırttı. Şimdi İHA'dan herkes bahsediyor ama bunu çok etkin kullanan ülkelerde bile böyle bir performans görmediler. Alana girdiğinizde oyun değişti mi değişti, bunu görüyor. Onlar da kullanıyor ama bu kadar etkin değil. Burada yetişen elemanların meselesi de var ama bu işi yapan arkadaşların çalışma azmi kararlılığı hevesi de başka bir şey. Savunma sanayi olunca artık bir milli dava olarak bakılıyor."

TÜRKİYE ARTIK TEKNOLOJİ ÜLKESİ

İsmail Demir, ihracata yönelik de şöyle konuştu: "Türkiye bir teknoloji ülkesi artık. İDEF'te görüşmelerimiz oldu ve bunu çok net ifade edenler oldu. İhracatı artırmak teknoloji bazlı kaliteli ürün bazlı bir şirket belli bir kaliteyi yakaladıysa onu sivil alana da yapabilecektir. Her ürünün sivil alana dokunan kısmını mutlaka gündeme almamız gerekiyor. İhracatımız 3 milyar dolar seviyesini aştı." Demir, "Liseden, üniversiteye kadar bu alanda girişimciyi, şirketleri destekliyoruz. Her Türk vatandaşının Cumhurbaşkanımızın bu iradeye kattığı değeri görmesi gerekiyor" diye konuştu.

F-35'TE HAKLARIMIZI ARIYORUZ

İsmail Demir, S-400 ve F-35'lerdeki son duruma ilişkin de şunları söyledi: "Türkiye'nin haklarını arama konusunda harekete geçmesi gerekiyor. F-35 meselesi S-400'e bağlanmış bir ambargoya dönüştü. Ama hem uçakların parasını ödedik hem de ortaklık haklarımız var. Haklarımız için lobi şirketiyle anlaştık. Türkiye, herhangi bir şeye mecbur bırakılacak bir ülke değil. Biraz zaman alabilir, para harcayabiliriz ama siyasi irade, millet iradesi ve özgüvenle Türkiye daha fazlasını başarabilir. TEKNOFEST'e bakın, bir enerji kaynaması var."

  • cumhurbaşkanlığı savunma sanayii
  • ismail demir
  • belkıs kılıçkaya
  • murat çiçek
  • mustafa kartoğlu
  • akşam gazetesi
  • 24 tv
  • s400
  • anadolu gemisi
  • siha
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın