Kritik yasalar Meclis'te

TBMM yeni yıla yoğun giriyor. Meclis'ten yeni yılda, kamuoyunun beklentilerini karşılayacak yasalar çıkacak. Meclis'te yeni yılda ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu', ‘3600 Ek Gösterge', ‘Nafaka Düzenlemesi' gibi pek çok kesimin merakla beklediği alanlarda yasal düzenlemeler yapılacak.

Kritik yasalar Meclis'te

YELDA GÖKDAĞ

Hayvan Hakları Yasası başta olmak üzere 2021 yılı içinde birçok önemli düzenlemenin hayata geçirildiği Meclis'te, yeni yılda da kamuoyunun beklentilerini karşılaşacak yeni adımlar atılacak. Yeni yılda çıkarılacak yeni yasalar pek çok kesimi mutlu edecek. İşte o düzenlemeler:

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU: Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Uzman öğretmen 1 TL, başöğretmen 2 bin TL fazla maaş alacak.

3600 EK GÖSTERGE: Öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri ve yöneticilerin maaşlarında, emekli aylıklarında ve emekli ikramiyelerinde artış olmasını sağlayacak 3600 ek gösterge düzenlemesi 2022 yılı sonuna kadar çıkarılacak.

SAĞLIK PERSONELİ MAAŞLARI: Sağlık personelinin ücretlerinin artırılmasını öngören yasa teklifi yeniden gündeme alınacak. Doktorlar başta olmak üzere, hemşire, ebe, ambulanslarda görevli sağlık personelinin ücretleri artırılacak.

NAFAKA DÜZENLEMESİ: Hazırlıkları süren düzenleme sayesinde boşanma davaları kısa sürede sona erecek, süresiz nafaka uygulaması da tarihe karışacak. Evlilik süresi kadar nafaka ödenmesi uygulaması üzerinde şekillenen taslağa göre, nafaka ödemesinin bitmesi sonrası, devlet ihtiyacı olan boşanmış kişiye maddi destek sağlayacak.

STOKÇULUK DÜZENLEMESİ: Fiyat artışlarının önemli sebeplerinden biri olan stokçuluğa ilişkin yeni düzenleme en kısa sürede yasalaşacak. Bu kapsamda, halen 50 bin lira ile 500 bin lira olarak uygulanan ceza miktarı 100 bin lira ile 2 milyon liraya çıkarılacak.

6. YARGI PAKETİ: Kısa sürede yasalaştırılması hedeflenen 6. yargı paketi ile mesleğe yeni başlayan avukatlara düşük faizli kredi imkanı getirilecek. Kamuda çalışan avukatların özlük hakları iyileştirilecek. Avukatların ödediği vergilerde indirime gidilecek.

KRİPTO PARA YASASI: Kripto para kazançları vergilendirilecek. Kripto para platformları ve hizmet sağlayıcıları izin verme yetkisi Sermaye Piyasası Kurulu'na verilecek.

2021'DE 800 SAATLİK MESAİ

Pek çok kesimin beklediği önemli yasaları yoğun mesailer sonrası çıkaran TBMM, 2021'de çok çalıştı. Bu kapsamda toplam 106 birleşim yaptı ve yaklaşık 800 saat çalışarak, 62 uluslararası anlaşma ve 25 kanun teklifini yasalaştırdı.

Tüm Siyaset haberleri için tıklayın