CHP, Suriye tezkeresine ‘hayır' dedi! CHP, HDP'nin sınavına boyun eğdi

HDP çağrısına uydu. CHP tezkereye ‘hayır' dedi. CHP, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Cumhurbaşkanı'na verilen yetkinin iki yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresine “hayır” dedi.

CHP, Suriye tezkeresine ‘hayır' dedi! CHP, HDP'nin sınavına boyun eğdi

Irak-Suriye-Lübnan tezkeresi, CHP ile HDP arasındaki ilişkiyi bir kez daha ortaya çıkardı. AK Parti, MHP ve İyi Parti'nin "evet" oyu verdiği tezkereye CHP, gizli ortağı HDP gibi "hayır" dedi.

HDP ÇAĞRI YAPTI

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Antalya'daki bir programda "hayır deyin" çağrısında bulunmuştu. Sancar, "Savaş karşıtlığı ve barış için mücadele temelinde buluşma zorunluluğumuz var. Gelecek için umut, daha iyi bir ülke için umut vermeliyiz. Çağrılarımızı yeniliyoruz: İktidarın tezkere ve savaş oyunlarına hayır deyin. Buna şimdiden karşı çıkalım" demişti. Bu çağrıya önce grup toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, olumlu yanıt vererek, "niye evet diyelim" dedi. Kılıçdaroğlu, "Suriye ile savaş değil barış istiyoruz. Suriye ile barışacağız" ifadelerini kullanmıştı. Ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tezkereye "hayır" diyeceklerini duyurmuştu.

CHP DAHA ÖNCE 6 KEZ 'EVET' DEDİ

CHP 2 Ekim 2014'te Meclis'te kabul edilen ve daha sonra 6 defa uzatılan Suriye tezkeresine 1 kez 'hayır' 6 defa evet oyu verdi.

HDP'Lİ BULDAN YANLIŞLIKLA 'EVET' DEDİ

Irak ve Suriye'de harekat yetkisini iki yıl uzatan sınır ötesi tezkeresine CHP ve HDP grupları "hayır" oyu verirken, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın yanlışlıkla "evet" oyu verdiği öğrenildi. Genel Kurul Başkanı "kabul edenler" dediğinde Buldan'ın yanlışlıkla elini kaldırdığı daha sonra yanında oturan HDP milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından uyarıldığı görüldü. Tezkere, AK Parti, MHP ve İyi Parti'nin oylarıyla kabul edildi.

AK PARTİ'DEN TEPKİ: 'HAYIR' DİYENLER TERÖRE ORTAM SUNANLAR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, CHP'nin Irak ve Suriye tezkeresine "hayır" oyu vereceği yönündeki kararını değerlendirdi. Çelik, "Türkiye'nin milli güvenliği konusunda hassasiyeti yok. Bu mantıksız gerekçelerle tezkerelere karşı çıkmaktan bahsetmek ve 'hayır' oyu vermek, milli güvenliğimizi zaafa uğratmaya bahane üretmektir. Bu yaklaşım, sınırlarımızdaki terör oluşumlarına elverişli ortam oluşturmaya çalışmaktır" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Dün sözde 'evet', özde 'hayır' diyen CHP, sözde de özde de 'hayır' demek suretiyle Kandil'in, HDP'nin talimatıyla siyaset yapıyor" diye konuştu.

Tüm Siyaset haberleri için tıklayın