Başkan Erdoğan'dan Finlandiya ve İsveç'e son mesaj: Boşuna gelip yorulmasınlar

Erdoğan'dan Finlandiya ve İsveç'e tepki! 'Boşuna gelip yorulmasınlar' Başkan Erdoğan, Türkiye'ye heyet göndermeye hazırlanan İsveç ve Finlandiya'ya kapıları kapattı. Başkan Erdoğan, NATO'ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya'nın, Ankara'ya heyet gönderme kararıyla ilgili; “Bizi ikna etmeye mi gelecekler, yorulmasınlar. Teröristlere kucak açanların NATO'ya girmesine evet demeyiz” dedi.

Başkan Erdoğan'dan Finlandiya ve İsveç'e son mesaj: Boşuna gelip yorulmasınlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecit Tebbun ile düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. NATO'ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'yi ikna çabalarına kapıları kapatan Erdoğan şöyle konuştu: Her iki ülkeyle ilgili de dışişleri bakanlarıyla bir görüşmeler yapıldı. Bakın her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık net bir tavrı söz konusu değil. Kaldı ki bu süreç içerisinde bu terör örgütlerine karşı biz karşıyız deseler ki teslim etmeleri gereken teröristleri teslim etmeyeceklerine yönelik açıklamaları var. Velev ki teslim et bir delikten iki kez Müslüman sokulmaz."

Başkan Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'u resmi törenle karşıladı.

BUNLARA NASIL İNANACAĞIZ?

"Daha önce Yunanistan NATO'dan çıkmıştı. O dönemin yönetimi Yunanistan'ın tekrar NATO'ya girmesini sağladı. NATO'nun en önde gelen ülkeleri Yunanistan'a her türlü desteği veriyor mu, her türlü üssü kuruyorlar mı? Kuruyor. Biz bunlara nasıl inanacağız." İsveç'in terör örgütlerinin kuluçka merkezi olduğunu ifade eden Erdoğan, " Parlamentoya gidip bunları konuşturuyorlar, özel davetler çıkarıyorlar. Hatta hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentolarında. Biz bunların neyine güveneceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'dan gelecek heyetler için de şöyle konuştu, "Pazartesi günü Türkiye'ye geleceklermiş bizi ikna etmeye mi gelecekler, kusura bakmasınlar yorulmasınlar."

"Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz. Çünkü NATO, o zaman bir güvenlik örgütü olmaktan çıkar, teröristlerin temsilcilerinin yoğunlaştığı bir yer haline gelir. Buna 'evet' demek mümkün değil ve biz bir sokulduğumuz yerden bir daha sokulamayız."

CEZAYİR İLE 10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET

"Cezayir'den ülkemize 17 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyde yapılan bu tarihi ziyaretle ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırıyoruz. 500 yıl öncesine uzanan ortak bir tarihi paylaşıyoruz. 2020 yılında 5 milyar dolar hedefimizi belirlemiştik. Salgına rağmen 4.2 milyar dolar düzeyine ulaştırdık. Bugün çıtayı yükseltip yeni bir hedef belirledik. O da 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız. Türkiye olarak her konuda Cezayirli kardeşlerimizin yanındayız. 1400'ü aşkın Türk firması, Cezayir'in güçlü ekonomisine güç katıyor. Savunma sanayi alanında işbirliğini güçlendirmekte kararlıyız. Türkiye Muhaarif Vakfımız da Cezayir'de kuracağı okulla, Cezayirli kardeşlerimize kaliteli eğitim sunacaktır. "Siyasi noktada uluslararası diplomatik ilişkilerimizde Cezayir-Türkiye ortak hareket etme kararını aldık. Bakanlarımızın birbirleriyle yaptıkları anlaşmalar, Cumhurbaşkanlarının riayasetinde de bu toplantıları bu şekilde devam edeceğiz. Kazan kazan formülüyle bunların yapılabileceğini ve 3. bir ülkenin de dahil olabileceğini konuştuk."

181 YILLIK TABLOYU HEDİYE ETTİ

"Sağımızda ve solumuzda iki tane tablo var bunlar bizim arşivlerimizden, bugün en önemli hatıramız ve hediyemiz olarak sayın cumhurbaşkanına veriyoruz. Padişah Abdülmecit'in tahta çıkışını tebrik ederek Fransız işgaline karşı gayretli bir şekilde mücadele ettiklerini söyleyen emir Abdülkadir'in Arapça mektubu ve tercümesi 14 Aralık 1841."

LİBYA'DA TEK ÇÖZÜM SEÇİM

Abdülmecit Tebbun: Libya sorunu konusunda Türkiye'deki kardeşlerimizle ortak bir görüşe sahibiz. O da seçimsiz Libya'da bir çözümün olamayacağı yönünde. Yönetimin Libya halkına teslim edilmesi noktasında herhangi başka bir alternatif söz konusu değildir. Bu konuyla ilgili temelde Türkiye'yle aynı görüşe sahibiz seçimler olmazsa olmazdır."

Tüm Siyaset haberleri için tıklayın