Başkan Erdoğan: Miçotakis nankörlük yapıyor

'Belgeleri elimizde! Yunanistan mültecileri ölüme mahkum ediyor' Başkan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e sert tepki gösterdi: “Mülteci krizinin Türkiye tarafından kaynaklandığını söylemek nankörlüktür.”

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Külliye'de kabul ettiği Macaristan Başbakanı Victor Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye'ye yönelik sözlerine cevap veren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

NANKÖRLÜK: "Türkiye'de toplam mülteciye baktığımız zaman 5 kişiye ev sahipliği yapıyoruz. Bunun 4 milyonu yakını sadece Suriye. 5 milyona yakın mülteciyi ev sahipliği yapan ülkeye, "Mülteci sorunu Türkiye'den kaynaklanıyor" demek nankörlüktür."

KAPILARI AÇARSAK: "Biz kapıları açarsak Yunanistan ne yapar bilemem. Ege'de Akdeniz'de mültecilerin botlarını şişleyerek onları ölüme mahkum eden Yunanistan'dır. Çoluk çocuk demeden, botları şişleyerek, bazen kıyı emniyet oradan süratle gererek batıran, insanları ölüme mahkum eden Yunanistan. Neyi konuşuyor bunlar."

BELGELERİ VAR: "Miçotakis ve avanesi dürüst davranmıyorlar. Dürüst davranmadıkları için de bölgede güven telkin etmiyor. Elimizde bütün belgeler var. Kayıtları var. Ege'de Akdeniz'de düzenli düzensiz göçmenleri nasıl ölüme terk ettiklerinin belgeleri var elimizde. Dünyayı aldatabilirsiniz ama Türkiye'yi aldatamazsınız."

ABD'NİN ÜSSÜ HALİNE GELDİLER

DEDEAĞAÇ: "Aslında Dedeağaç bir üs değil. Yunanistan ABD'nin bir üssü haline gelmiştir. Şu anda Yunanistan'daki ABD üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim. Dedeağaç bunların içerisinde sadece ufak bir bölge. Bütün bunlar neden yapılıyor. Biz bunu tabii gerek Biden'la gerek ilgililerle Savunma Bakanım, Dışişleri Bakanım sorduğunda dürüst davranmıyorlar. Kaçamak cevap veriyorlar. Ve kendilerine seçtikleri komşu yanlış bir komşu."

BÖLGENİN SİGORTASIYIZ: "Ege'de Yunanistan'la takındıkları bu tavır doğru değil. Biz, ABD, Yunanistan NATO üyesi ama NATO üyeleri olarak Amerika en çok destek veren olduğuna göre, biz niye birbirimize düşüyoruz. NATO üyeleri içinde gerek asker sayısı itibarıyla, gerek mali destek itibarıyla Türkiye, ABD'den sonra ilk 7 içerisinde yer alan bir ülkedir. Yunanistan'ın böyle bir durumu yok. Çok gerilerde. Fakat biz kendimize inanıyoruz. Kendimize güveniyoruz. Ve bu bölgenin biz sigortasıyız."

101 TARİHİ OBJE EVİNE DÖNDÜ

Başkan Erdoğan ve konuk Başbakan Orban, Macaristan'a yasadışı yollardan çıkarılan ve diplomatik girişimlerle Türkiye'ye iade edilen eserlerin yer aldığı sergide incelemede bulundu. Erdoğan, "2024 yılını Türkiye-Macaristan kültür yılı olarak kutlayacağız. Görüşmemiz 101 parça tarihi eserin yeniden kavuşmasına da vesile oldu" dedi. Macaristan güvenlik güçleri, 29 Ekim 2016'daki kontrolleri sırasında, bir Türk vatandaşının yönetimindeki TIR'da 101 parça obje ele geçirmişti. O eserler Türkiye'ye getirildi.

TÜRK-MACAR DOSTLUK AĞACI

Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Türk-Ma-ar dostluk ağacını dikerek, ağaca can suyu verdi.

MACARİSTAN'LA TİCARET HEDEFİ 6 MİLYAR DOLAR

Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban huzurunda iki ülke arasında 9 anlaşmaya imza atıldı. Erdoğan, "Macaristan'la ticaret hacmimiz 4 milyar dolar diyor. İlk etapta ikili ticaret ilişkisinde 6 milyar doları hedefliyoruz" dedi.

81 İLE MİLLET 81 İLE MİLLET ORMANI KURACAĞIZ

Erdoğan, 81 ildeki fidan dikme etkinliklerine canlı bağlantıyla hitap etti, her ile bir 'Millet Ormanı' kurulacağı müjdesini verdi.

Başkan Erdoğan, Beştepe'de 15 Temmuz Demokrasi Müzesi mevkiinde bulunan Millet Ormanı'nda, Milli Ağaçlandırma Günü Fidan Dikim Töreni'ne katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada şu mesajları verdi:

ORMAN YANGINLARI: "Türkiye olarak, aldığımız tedbirlerle yangına ilk müdahale suresini 40 dakikadan 12 dakikaya indirdik. Aynı şekilde yangın başına düşen alan miktarını da geçmişe göre yarı yarıya düşürdük."

9 İHA, 10 DRONE: "Attığı su miktarı ve etkin manevra kabiliyetine sahip amfibik uçakları bu yıl filomuza dahil ettik. İnsansız hava araçlarını da orman yangınları ile mücadelede kullanmaya başladık. Envanterimizde 9 insansız hava aracı ve 10 drone bulunuyor."

HER VATANDAŞ İÇİN 3 FİDAN: "Hedefimiz, yangından zarar gören alanları 1 yılda ağaçlandırmak. Geleceğe Nefes Kampanyası ile her vatandaşımız için 3 fidan hesabıyla toplam 252 milyon fidanı yıl bitmeden toprakla buluşturacağız."

HER ÖĞRETMEN İÇİN 1 FİDAN: "MEB 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle her öğretmen için bir fidan dikimi kampanyası başlattı. Kampanyaya 1000 fidan bağışlayacağım. Öğretmenler adına Türkiye'ye 1 milyon 2 bin fidan kazandıracağız."

2023 HEDEFİ 7 MİLYAR FİDAN

"Önümüzdeki yılın sonuna kadar 81 ilimize 81 Millet Ormanı kurarak tüm vatandaşlarımızın bu hizmetten faydalanabilmesini sağlayacağız. Hedefimiz 2023 sonuna kadar fidan sayısını 7 milyara, orman varlığını yüzölçümümüzün üçte birine ulaştırmak. BM kaynaklarına göre Türkiye, ağaçlandırmada Avrupa'da birinci sırada. Ağaç dostu olan, tüm canlıların da dostudur."

FİDAN SERTİFİKASI E-DEVLET'TE

"Geleceğe Nefes" kampanyası kapsamında her vatandaş, dikilen fidanlara karşılık kendi adlarına düzenlenen sertifikalarını e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyor.

Tüm Siyaset haberleri için tıklayın