Başkan Erdoğan: Bankta yatanlar üniversiteli değil... Öğrenci yurdunda en iyi biziz

Yargıda iş yüküne çözüm! Her ilde sulh komisyonu. Başkan Erdoğan, provokasyonlara rakamlarla cevap verdi: “Yurt konusunda dünyada açık ara öndeyiz.” Başkan Erdoğan, 24. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde ‘'Yakında her ilde sulh komisyonlarını devreye alıyoruz. Yargının iş yükünü düşüren bir çözümü hukuk sistemimize kazandırıyoruz' dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 24. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde yaptığı konuşmada, yargıda iş yükünü azaltacak yeni bir düzenlemenin 81 ilde hayata geçirileceğini açıkladı. Erdoğan şunları söyledi:

1 HAKİME 709 DOSYA

"Yakında her ilde sulh komisyonlarını devreye alıyoruz. Böylece yargının iş yükünü düşüren bir çözüm yolunu daha hukuk sistemimize kazandırmayı hedefliyoruz. Bugün bir hakime düşen yıllık dosya sayısı adli yargıda 709. İş yükünde son 10 yılda düşüş sağlandığını görüyoruz, bu oranı daha da aşağıya çekecek alternatifler düşünüyoruz.

Adalet terazisinin doğru tartması kadar adaletin gecikmemesi de önemlidir. Hep söylediğimiz gibi geciken adalet, adalet değildir. Bu ilkeden hareketle göreve geldiğimizden beri adalet mekanizmalarının etkin çalışması ve adalet sisteminin hızlı işlemesi için çaba harcıyoruz. Hakim- savcı yardımcılığı müeessesini de yeni adli yılda milletimizin hizmetine sunacağız. Hakim ve savcılık mesleğine adım atacak genç kardeşlerim, bu yapılanların hedefine ulaşması ancak nitelikli insan kaynağı ile mümkündür."

Başkan Erdoğan Beştepe'de düzenlenen törende hakim ve savcıların kura çekimini gerçekleştirdi.

YURT KAPASİTESİNDE AÇIK ARA BİRİNCİYİZ

Başkan Erdoğan, yurt konusundaki eleştirilere tepki göstererek, "Banklarda yatanların bir kısmının öğrencilikle alakası yok. 1 milyonu aşkın yurt kapasitesiyle açık ara birinciyiz" dedi.

Başkan Erdoğan, kabine toplantısının ardından gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı: Pek çok üniversitemiz eğitim öğretim faaliyetlerini başlattı. Öğrencilerimizi barınmaları açısından 2 yılın ardından bir açık ortaya çıktı. Bunu altını çizerek vurgulamak istiyorum. Bazı park bahçelerdeki bankların üzerinde yatanların bir kısmının öğrencilikle alakası yok. Bunlar kendilerine göre sözde öğrenci.

Erdoğan, yurt konusundaki açıklamalarını rakamlar ve fotoğraflar eşliğinde yaptı.

GEZİ'NİN BAŞKA VERSİYONU

Bunlar aynen Gezi parkı olayı neyse başkasını sergiliyor. Yurtlardaki 182 bin olan yatak kapasitesini 719 bine biz çıkardık. Almanya'da 290 bin, Hollanda'da 113 bin, İspanya'da 91 bin seviyesindedir. Ülkemiz 1 milyonu aşkın yurt kapasitesiyle açık ara birincidir. Yurt binalarımız öğrencilerimizin hizmetindedir. Bu yıl yurt başvuruları 623 bine yükselmiştir. Başvuruların yaklaşık 430 bini yurtlarına yerleştirilmiştir. Yurt kapasitelerini artırmaya yönelik çalışmaları da sürdürüyoruz. Eskiden CHP'nin dönemlerinde 30-40 kişilik koğuş tipi yerlerden oluşan, ranza tipi yataklar bulunan yurtları, otel tarzı odalara dönüştürdük.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: İklim Konusunda yeni ve tarihi bir adım atıyoruz. Paris İklim Anlaşmasına mutabakat veren ülkeler arasında yer alıyoruz. Kasım ayına kadar inşallah onay sürecini tamamlamış olacağız. Anlaşmalara taraf olduğu halde yükümlülüklerini yerine getirmeyenler artık Türkiye'yi eleştiremeyecekler. Tam tersine artık biz onları her platformda yükümlülüklerini yerine getirmeye davet edeceğiz.

AZİZ SANCAR DOKTORA PROGRAMI

Başkan Erdoğan, burs konusunda yeni bilgiler paylaştı: "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, STAR bursu olan TÜBİTAK stajyer araştırma uygulamasını başlattı. STAR Burs programını, 1500 öğrenci için yeniden açıyoruz. Yine TÜBİTAK tarafından Aziz Sancar adına Ocak sonunda doktora programı başlatıyoruz. Bu programında Aziz hocamız bizzat seçecek ve laboratuvarlarda çalışmalara başlayacaklar."

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE KARARLIYIZ

Erdoğan, yüz yüze eğitimde kararlı olduklarını belirtti: "Salgın sürecinden uzaktan yürütülen eğitim öğretimin yüz yüze eğitiminin yerini alamadığını gördük. 1,5 yıllık aranın ardından elbette ufak tefek aksaklıklar olmuştur. Bunlar süratle giderilmiştir. 722 milyonluk ödeneği yerlerine ulaştırdık."

ANKARA'YA MODERN BİR ADLİYE BİNASI

"Ankara'da 6 ayrı binaya bölünmüş olan Yargıtay'ı tek çatı altında toplayarak kurumun işleyişindeki vakit ve kalite kaybının önüne geçtik. Başkentimize de şanıyla, ismiyle, tarihiyle mütenasip model bir adliye binası kazandırmak için çalışmalarımız devam ediyor. 700 bin metrekare kapalı alana sahip olacak bu binanın hazırlıkları Adalet Bakanlığımız ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. İnşallah 2021 yılı bitmeden yeni adliye binamızın temelini atmayı planlıyoruz."

ADALETSİZ BİR ÜLKE AYAKTA KALAMAZ

"Temel hak ve özgürlüklerin teminat altına alınmadığı, adaletin sağlanmadığı, adalete güvenin zedelendiği bir toplumda siyasi irade, ekonomik kalkınma ve ilerleme yönünde yapacağı hamlelerde eksik kalmaya mahkumdur. Suriye başta olmak üzere yakın coğrafyamızda yaşanan müessif hadiseler adaleti, temel hak ve özgürlükleri, hukuku ve insani değerleri hiçe sayan ülkelerin ayakta kalamayacaklarını acı bir şekilde göstermiştir."

KARABAĞ ŞEHİTLERİ İÇİN TAZİYE

Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le, "Şehitleri Anma Günü" dolayısıyla telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan görüşmede, Karabağ savaşında şehit düşen askerler için Aliyev'e bir kez daha taziye dileklerini iletti ve elde edilen zafer dolayısıyla da tebriklerini ifade etti.

Tüm Siyaset haberleri için tıklayın