Ayasofya'ya selam, fethe armağan

150 yıllık hayal gerçekleşti. 'Bu cami İstanbul'un fethine hediye' Başkan Erdoğan “Taksim aksim Camii'ni bir süre önce yeniden ibadete açtığımız Ayasofya Cami-i Kebir'e verilen bir selam, 568. yıldönümünde İstanbul'un fethine de bir hediyedir” dedi.

Ayasofya'ya selam, fethe armağan

BÜLENT ŞANLIKAN

Yapımı tamamlanan Taksim Camii, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı cuma namazıyla açıldı. Erdoğan, Taksim Camii'nin ilk kez 150 yıl önce gündeme geldiğini belirterek, "Taksim Camii'ni bir süre önce yeniden ibadete açtığımız Ayasofya Cami-i Kebir'e verilen bir selam, İstanbul'un fethinin 568. yıldönümüne bir hediye olarak görüyorum. Burası İstanbul'un fethine de bir hediyedir" dedi. Başkan Erdoğan şu ifadeleri kullandı"

YENİ BİR KÜLTÜR MEREZİ

"Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı'nın kesişiminde bulunan camimizden nidalar inşallah kıyamete kadar eksik olmayacaktır. Mühendislik yöntemiyle ülkemizde ve dünyada sayılı eserler arasında bulunan camimiz yerini şimdiden almıştır. Dijital kütüphanesi ve sergi alanlarıyla Taksim Camii, İstanbul'un en önemli kültür sanat merkezlerinden biri olacaktır."

BURASI NELER ÇEKTİ

"Taksim Camii bir buçuk asırlık mücadelenin ardından ülkemize kazandırılmıştır. 1877-1878 Osmanlı Rus harbi yıllarına kadar uzanır. Ülkemizin Kurtuluş Savaşı yıllarında da yeniden gündeme gelmiştir. Nazım'ı bile hüzünlendiren bu tabloya rağmen tek parti döneminde Ayasofya ve Bezm-i Alem Camileri müzeye çevrilerek milletimizde yeni yaralar açılmıştır. Merhum Demirel'in 1979 yılında aldığı karar ise 12 Eylül darbecileri tarafından iptal edilmişti. Neler çekti burası ya! Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildiğimde sözlerden biri de bu caminin yapılmasıydı ancak 28 Şubat süreci nedeniyle bu sözümüzü yerine getiremedik. 2013'te bu projeyi tekrar yapmak istediğimizde ise karşımızda Gezi olaylarını bulduk."

GÜÇLERİ YETMEYECEK

"Barbaros Bulvarı üzerinde Barbaros Hayrettin Paşa Camii'ni inşa ediyoruz. Kardeşliğimizi bozamayanlar camilerimizi de hedef almıştır. FETÖ'nün ibadet ve hayır kisvesi altında sergilediği ihanetin benzerlerini farklı görünümler, sıfatlar, bahaneler altında tekrarlamaya çalışanlara asla geçit vermeyeceğiz. Dinin temeli olan ezanlarımızı susturmaya kimsenin gücü yetmeyecektir."

İSTANBUL'UN YENİ SEMBOLÜ

Taksim Camii, cephelerinin tamamından giriş imkanı sunuyor. Bu sayede Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı üçgeninde bir odak noktası oldu.

* Cami Top-Down yöntemiyle, klasik uygulamaların tersine sıfır katından aşağı ve yukarıya doğru inşa edildi.

* 19. yüzyıl Beyoğlu mimarisinden esinlenen tasarımla inşa edildi. Kütüphane ve sergi salonlarıyla bir kültür merkezi olarak dizayn edildi.

* 16 bin metrekarelik inşaat alanı içinde, 4 bin kişi namaz kılabilecek.

* Projenin kubbe kaplamalarında kullanılan titanyum-çinko alaşımı özel olarak getirtildi.

* Mihrap tasarımında Esmaü'l Hüsna, hattat Davut Bektaş telifi ile "istif yazı" ile yazıldı.

* Taksim Camii'nde, 10 bin metrekare otopark alanı, sergi salonu, kütüphane ve aşevi de yer alıyor.

DEVLET ERKANI TAKSİM'DE BULUŞTU

Taksim Camii'nde ilk cuma namazına, Başkan Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kabine üyeleri, AK Parti Genel Başkanvekilleri Numan Kurtulmuş ve Binali Yıldırım, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanvekili Tevfik Göksu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız katıldı.

DEFALARCA ÖNÜ KESİLDİ

Taksim'de cami yapılması girişimlerinin tarihi 150 yıl geriye gidiyor. "93 Harbi" olarak bilinen büyük savaşta Rusların zaferinden iki yıl sonra Taksim Meydanı'nda Aya Triada adlı kilisenin inşaatı bitmişti. Nazım Hikmet, 1921 yılında işgal altında olan bölgedeki tek cami olan Ağa Cami'ne bakarak, "Havsalam almıyordu bu hazin hali önce ah, ey zavallı cami, seni böyle görünce dertli bir çocuk gibi imanıma bağlandım" dizelerini yazmıştı. Demokrat Parti iktidarında Taksim'de bir cami inşa edilmesine ilişkin girişim 1952 yılında yapıldı ama proje gerçekleşmedi. 1979'da Süleyman Demirel başbakanlığı döneminde bakanlar kurulu kararıyla Taksim'e cami yapılması kararlaştırıldı, ancak 12 Eylül 1980 darbesi hemen ertesinde bakanlar kurulu kararı iptal edildi.

28 ŞUBAT'TAN, 15 TEMMUZ'A

Erdoğan 1994 yerel seçimini kazandıktan sonra; "Taksim'e cami iznini vereceğiz" demişti. Ancak engellerle karşılaştı ardından da 28 Şubat oldu. 2013'ten itibaren ise Gezi'den 15 Temmuz'a uzanan gelişmeler yaşandı.

SİMAY TASARLADIĞI LOGOYU HEDİYE ETTİ

23 Nisan dolayısıyla AK 23 Nisan dolayısıyla AK Parti'nin değiştirilen logosunu tasarlayan 6'ncı sınıf öğrencisi Simay Özen, ailesiyle Başkan Erdoğan'ı ziyaret etti. Simay, logoyu hediye etti.

KARAHİSARİ HATTI HEDİYE

Erdoğan, namazın ardından Taksim'e yapılan camiye aslı Topkapı Sarayı'nda bulunan Karahisari'nin hattıyla Kur'an-ı Kerim'i Cumhurbaşkanlığı olarak hediye ettiklerini söyledi.

AYASOFYA'DA KURAN TİLAVETİ

İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi Hafızları İcazet Töreni, Başkan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti. Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde düzenlenen törende hafızlıklarını tamamlayan 136 öğrenci icazet aldı. Programda hafız öğrenciler Kur'an-ı Kerim'den ayet ve sureler okudu. İcazet merasiminde Erdoğan'ın torunu Ömer Tayyip ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Ömer Asım da icazet aldı. Törende Erdoğan da Kur'an-ı Kerim okudu.

YENİ BİR FETİH HEYECANI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Taksim Camii'ndeki cuma hutbesinde "Bugün yaşadığımız ikinci büyük sevinç Fetih heyecanıdır. Bu fetih çağ açıp çağ kapatan yeni bir dönemin başlangıcıdır" dedi.

MEYDANA GÜL SUYU SERPİLDİ

Taksim'e yapılan camiye Türk bayrakları asılırken, ekipler Taksim Meydanı ve çevresine gül suyu serpti. Polis ekipleri, caminin çevresinde yoğun güvenlik önlemi alırken, caminin açılışı dolayısıyla bazı yollar trafik akışına kapatıldı.

KALABALIK MEYDANA TAŞTI

Cuma namazı, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafeye uygun şekilde maske kullanılarak kılındı. Vatandaşlar, belediye tarafından dağıtılan kağıttan seccade üzerinde namazlarını eda etti.

TÜGVA'DAN FETİH ETKİNLİĞİ

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) üyeleri, İstanbul'un fethinin 568. yıl dönümü dolayısıyla Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi önünde etkinlik düzenledi.

Tüm Siyaset haberleri için tıklayın