Varyant geçirmez aşıda insanlı deney

İngiliz medyasının ‘varyant geçirmez' olarak lanse ettiği mRNA teknolojisine sahip yeni bir aşının insanlı ilk faz denemeleri başladı.

ABD'li ilaç şirketi Gritstone, Manchester Üniversitesi ve NHS Foundation Trust (İngiltere Ulusal Sağlık Servisi Vakfı) işbirliği ile mRNA teknolojisine sahip yeni bir aşı geliştirildi. Aşının ilk faz çalışmaları geçtiğimiz gün başladı. 63 yaşındaki Andrew Clarke ve 64 yaşındaki eşi Helen Clarke üzerinde ilk kez denenen mRNA aşısının başarılı olması durumunda yeni varyantlar üzerinde kullanıma sunulacağı açıklanırken, sonuçlar 2022 yılının bahar aylarında açıklanacak. GRT-R910 olarak adlandırılan yeni aşının virüsün başak proteini ve T hücresi tepkisini de azaltacak viral protein içerdiği vurgulandı.

KÜBA'DA ÇOCUKLARA TOPLU AŞI

Küba tüm çocuklar için toplu bir Kovid-19 aşı programı başlatan ilk ülke oldu. Kübalı çocukların Kovid-19'a karşı tam olarak aşılanmış sayılmaları için üç doz almaları gerekecek. Küba aşılama kampanyasında kendi ürettiği aşıları kullanıyor. Küba istatistiklerine göre, en az 117 bin 500 çocukta yeni tip koronavirüs tespit edildi.

KORONA İZLERİ 2010'DAN ÇIKTI

Kamboçya Pasteur Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen çalışmada, 11 yıl önce ülkenin Laos şehri yakınlarındaki Stung Treng'de toplanan ve dondurulan iki at nalı yarasasının örneği incelenirken bulgularda Kovid-19'a benzer bir virüs tespit edildi. Araştırmanın direktörü Thavry Hoem, "Bu çalışma korona araştırmalarına büyük katkı sağlayabilir" dedi.

ABD'DE ÖLÜM ORANI İSPANYOL GRİBİNİ GEÇTİ

ABD'de mart başından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan ölüm sayısı pazartesi günü 675 bini aştı. 1918-19'da yaşanan İspanyol gribi salgını, dünyanın şu anda sahip olduğu nüfusun dörtte birine sahipken, dünya çapında 50 milyon kişiyi öldürmüştü. Bunun 675 bini ise Amerikalı'ydı.

ŞAHİN VE TÜRECİ'YE 'EN BÜYÜK ÖDÜL'

Almanya'da tıp dünyasının önemli ödüllerinden kabul edilen "Paul Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter 2022 ödülü" Kovid-19 aşısını geliştiren Dr. Özlem Türeci, Prof. Uğur Şahin ve Prof. Katalin Kariko'ya verildi.

Tüm Sağlık haberleri için tıklayın