Sağlık Bakanı Koca: Her 4 vakadan biri 0-17 yaş grubunda... Hastanelere yansıma yok

Sağlık Bakanı Koca, okulların açılmasıyla 0-17 yaş arasında vaka sayısının 1 kat arttığını açıkladı. “Tedirgin olacak bir durum yok” diyen Bakan Koca okulların asla kapanmayacağını yineledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabinesi Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu:

AKTİF VAKA 400 BİN: "Okulların son üç hafta açık kalmasıyla 0-17 yaş arası vaka sayısı bir kat daha arttı. Ortalama aktif vakamız şu an 400 bin. Dörtte biri 0-17 yaş grubunda. Yüzde 25 oranında. Daha önce yüzde 10-11 oranındaydı. Bu vaka sayılarındaki artış, hastane yatışına yüzde 10 yansıdı. Yoğun bakım ve entübe sayılarına yansımadı. Dolayısıyla bu anlamda tedirgin olabilecek bir durum yok.

OKULLAR AÇIK KALACAK: "İkili ve hafta sonu eğitim dahil olmak üzere bütün alternatiflerin denenmesini ve her haliyle okulların ve üniversitelerin açık kalmasını düşünüyoruz. Okullar da asla kapanmayacak olan kurumlar olacak. Yükseköğretim de buna dahil."

KAPANMA İSTEMİYORUZ: "Temel hedefimiz, aşı gücümüzle toplum bağışıklığının elde edilmesi. Yeni dönemde kapanmaları gündeme almak istemiyoruz. Yeni dönemi, kişisel tedbirlerin daha çok devreye girdiği bir dönem olarak görüyoruz."

12 BİN ÖĞRETMEN POZİTİF: "Öğretmenlerimizde en az bir doz aşı olanların oranında yüzde 92'ye, iki doz aşı olanların oranında yüzde 82'ye gelindi. Öğretmenlerin aktif vaka içindeki oranı yüzde 3'lerde. Yaklaşık 12 bin gibi."

2. DOZDA MAVİ İL 13: "İkinci doz aşı oranımız Bartın ve Giresun'da da yüzde 75'in üzerine çıktı. Böylece mavi il sayımız 13'e ulaştı."

HERKESE AŞI TERCİH HAKKI TANINACAK

Bakan Koca, "TURKOVAC aşısının devreye girmesiyle aşı planlaması nasıl olacak?" sorusu üzerine, yine herkese aşı tercih hakkı sunacaklarını ifade etti. Koca, yurtdışından gelen aşılara ilave olarak yerli aşıyla da bir alternatif daha sunacaklarını, kim hangi aşıyı tercih ederse onun uygulanacağını dile getirdi. Aşı karşıtlarının eylemleri hakkında konuşan Koca, "Aşı olmama durumunu bu toplum bugüne kadar gündemine almadı. Çocuklarını yüzde 98 oranında 13 farklı aşıyla aşılama yapan bir toplumuz. Aşısını erteleyenlerimiz olmuş olabilir. Gerekirse ayaklarına giderek bu aşıyı yapmalarını kolaylaştıracağız" dedi.

Tüm Sağlık haberleri için tıklayın