Kaçış sendromu nedir, hangi belirtiler görülür?

Mehmet Ali Erbil kaçış sendromuna yakalandı. Hastalığın temelinde kılcal damarlarda bulunan sıvıların ve birtakım elementlerin difüzyonu yatıyor.

Kaçış sendromu nedir, hangi belirtiler görülür"

Kaçış sendromu hastalığının temelinde kılcal damarlarda bulunan sıvıların ve birtakım elementlerin difüzyonu yatıyor. Kök hücre tedavisi görecek olan Mehmet Ali Erbil, Maslak'ta özel bir hastanede 40 gün boyunca steril ortamda izole edilecek. Sosyal medyada resimleri paylaşılan ve tedavi için saçlarını kazıtan Mehmet Ali Erbil'in son hali ise sevenlerini üzdü. Kaçış sendromu hastalığının tanısının koyulduğu bireylerde çoğunlukla yıllar boyunca herhangi bir belirti görülmez ve kişi normal bir şekilde hayatını sürdürür.

KAÇIŞ SENDROMU NEDİR?

Kaçış sendromu; ciddi ataklar, aralıklarla tekrarlayan krizler ve benzeri belirtiler ile karakterize bir hastalıktır. Hastalığın temelinde, kılcal damarlarda bulunan sıvı ve birtakım elementlerin bilinmeyen bir nedenle hızlı bir şekilde damar dışına doğru difüzyonunu yatar. Kılcal damarlarda oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşen bu olayın sonucunda vücudun belirli kısımlarında şişlikler oluşur, hastanın tansiyonu ani bir şekilde düşer ve ciddi bir şok tablosu gelişir. Bu anda acil olarak hastaya müdahale edilmemesi durumunda kaçış sendromu atakları, ölüme yol açabilecek ciddiyete sahiptir. Damar dışına sızan sıvı kütlesinden dolayı akciğerler, kalp, karın zarı gibi vücudun iç kısmında yer alan boşluklarda ve kasların içerisinde sıvı birikimi meydana gelir. Sızan sıvı nedeniyle damar içerisindeki kan basıncı ani olarak düşer ve bu durum şok tablosunun oluşmasına neden olur. Yine damar içindeki sıvının damar dışına sızması sonucunda kandaki albümin seviyesi düştüğünden kanın akıcılığı azalır, diğer bir deyişle kanda yoğunlaşma meydana gelir. Hastalık ülkemizde ve dünyada çok nadir olarak görülmekle birlikte bilinen kesin bir kaçış sendromu tedavisi yoktur. Buna ek olarak kaçış sendromu bulaşıcı mı gibi sorular merak konusu olup hastalığın bulaşıcı olmadığı bilinmelidir.

Tüm Sağlık haberleri için tıklayın