İlk kez canlı yayınlandı! Yüksek riskli hastalara uygulanıyor

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez canlı yayın ile kalp kapak değişimi operasyonu yapıldı. TAVI yöntemi denilen bu operasyonla aort kapağının ameliyatsız değişimi sağlanıyor.

İlk kez canlı yayınlandı! Yüksek riskli hastalara uygulanıyor

IHA

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez canlı yayın ile 3 hastaya TAVI yöntemiyle kalp kapak değişimi operasyonu yapıldı.

IHA'nın haberine göre, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kardiyovasküler Akademi Derneği tarafından Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez canlı yayın ile TAVI Akademi gerçekleştirildi. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Uğur Arslan ve deneyimli kardiyoloji ekibi tarafından 3 hastaya TAVI yöntemiyle kalp kapak değişimi operasyonu yapıldı. TAVI Akademi ile işlemler esnasında, eğitim amaçlı yapılan canlı yayın, Türkiye çapında gerçekleştirildi.

YÜKSEK RİSKLİ HASTALARA BAŞARILI BİR ŞEKİLDE UYGULANDI

Yapılan TAVI işlemleri ve eğitim canlı yayını konusunda Prof. Dr. Uğur Arlan, "Canlı yayında 3 adet ameliyat olması yüksek riskli hastaya başarılı bir şekilde TAVI işlemini uyguladık. Bu hastalarımızın birinde kalp yetersizliği mevcuttu, birisi 88 yaşındaydı, diğeri ise daha önceden kalp kapağı, ameliyat ile değişmiş ancak yıllar içinde kapak dejenere olmuştu. TAVI işlemi, açık kalp cerrahisi yapılmadan kalp kapağını değiştirme işlemidir. Genellikle kasık yoluyla dikişsiz olarak girip koroner anjiyografiye benzer bir yöntemle anestezi verilmeden aort kapağını değiştiriyoruz. TAVI Akademi başlığı altında eğitim amaçlı işlemler canlı yayında Türkiye çapında yayınlandı. 3 hastamızın da işlemi başarılı geçti ve sağlık durumları oldukça iyi. Bu Samsun'dan canlı yayında yapılan ilk TAVI işlemi, üniversitemiz, tıp fakültemiz ve hastanemiz için çok gurur verici" dedi.

TAVI NEDİR?

TAVI (Transcatheter aortic valve implantation) aort kapağının ameliyatsız değişimini sağlayan girişimsel bir tedavi yöntemidir. Uzun yıllar cerrahi olarak aort kapağının değişimi tek tedavi seçeneği iken son yıllarda ameliyatsız, göğüs açılmadan aort kapağının değiştirilmesi mümkün hale gelmiştir.

TAVI İŞLEMİ HANGİ HASTALARDA KULLANILIR?

Ameliyatsız aort kapağı değişimi yani TAVI yöntemi, aort kapak hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Başlangıçta sadece ameliyat şansı olmayan hastalara uygulanırken, daha sonra ameliyat riski çok yüksek olan hastalar, ameliyat riski orta derecede yüksek olan hastalar ve yakın zamanda da ameliyat riski düşük olan hastalar için de bir seçenek olarak kabul görmüştür.

AÇIK AORT KAPAK AMELİYATI İLE KIYASLANDIĞINDA TAVI'NİN AVANTAJLARI NELERDİR?

TAVI işlemi ile aort kapağının değişimi göğüs açılmadan kasıktan girilerek, hiçbir kesi yapılmadan gerçekleştirilir. Genel anestezi gerekmemesi, anesteziye bağlı sorunlar ve komplikasyonların olmaması nedeniyle çok önemli bir avantajdır. TAVI işlemi sonrası hastalar çok kısa süre hastanede kalmakta ve çok kısa sürede günlük yaşamlarına dönmektedir.

Tüm Sağlık haberleri için tıklayın