Aşılamada ara yok

'Koronavirüsü sakın normalleştirmeyin' Vaka sayıları 30 bin sınırındayken toplumdaki rehavet de zirve yaptı. Prof. Dr. Altun “Artık insanlar, kanıksamış gibi hareket ediyorlar ama olayın ciddiyeti hiç yabana atılacak gibi değil” dedi.

Aşılamada ara yok

Salgında vaka sayıları yeniden artışa geçerken uzmanlar, aşılamanın artmasıyla halkın rehavete kapıldığını söyledi. Tekirdağ Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, tedbirler konusunda bir kez daha uyardı: "Sonbahardayız; mevsimsel salgın yapan hastalıklar da tedbirsizlik nedeniyle çoğaldı. Maskeli yaşamayı bir kültür haline getirme dönemindeyiz ancak bundan sakındığımız zamanlarda ciddi anlamda hem artışların hem de hastalıkların yayıldığını görüyoruz. Geçen yıl pek fark etmedik çünkü hem kapanmıştık. Aşılanmanın bizde oluşturduğu yaklaşım 'Maske kullanmayabiliriz, artık daha rahat olabiliriz' olmamalı. Özellikle aşısız olan genç nüfus riskte."

SALGINI KANIKSAMAYIN

Edirne Tabip Odası Başkanı Gürcan Altun da salgın konusunda halkın rehavete kapıldığını belirterek, maske takmanın çok önemli olduğunun altını çizdi: "Artık insanlar, kanıksamış gibi hareket ediyorlar ama olayın ciddiyeti hiç yabana atılacak gibi değil. Her gün neredeyse bir uçak dolusu insanımızı kaybediyoruz. Kışın tedbirlere daha da dikkat etmeliyiz, Maske kullanmayan birey 'Hasta olursam kendim olurum' gibi bir sorumsuzlukla hareket edemez çünkü bu bir halk sağlığı sorunu."

EN UFAK BELİRTİDE TEST YAPTIRIN

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, filyasyon sonuçları ve gelen vakalara bakıldığında koronavirüste bulaşın, daha çok ev içinde olduğunu söyledi. Prof. Dr. İlhan, "Enfeksiyonu gençler eve getiriyor. Belirti göstermeden geçiren çoğu genç evde büyüklerini enfekte ediyor. Gençler özellikle daha dirençli oldukları ve hastalığı daha hafit atlattıkları için test yaptırmaktan kaçınıyorlar. Bulaşı birbirleriyle gerçekleştiriyorlar. Bunun için lütfen en küçük belirtide test yaptıırn" dedi.

Tüm Sağlık haberleri için tıklayın