Temmuz ayında lider oldu! Sedan ülkesinin yeni kralı SUV

Tam bir sedan cenneti olan ülkemizde ilk kez geçtiğimiz ay SUV modeller sedanları tahtından indirdi. Temmuz ayında 13 bin 947 adet SUV satılırken sedan modeller 13 bin 696 adet satışla ikinci sıraya geriledi.

Temmuz ayında lider oldu! Sedan ülkesinin yeni kralı SUV

SÜMER DEMİRCİLER

Avrupa'da sedan otomobillerin en çok satıldığı pazar olan ülkemizde, SUV'lar satışlarını her geçen yıl daha da yükseltirken geçtiğimiz ay ilk kez sedan modelleri geçti. Satışların yüzde 45,3 daralarak 47 bin 849 olarak gerçekleştiği temmuz ayında SUV satışları 13 bin 947 adet olurken, sedan karoserli otomobil satışları 13 bin 696 adette kaldı. HB modellerin satışları da 7.742 adet olarak gerçekleşti. Ocak-temmuz döneminde satılan toplam SUV model sayısı 119 bin 615 adede, pazardan aldıkları pay da yüzde 34.5'e yükseldi.

DACIA DUSTER LİDER

Türkiye SUV pazarının yıllardır liderliğini bırakmayan modeli Dacia Duster, temmuz ayında yaptığı 1.777 adet satışla zirvedeki yerini korudu. Fiyat kalite dengesi yüksek, tutumlu motorlara ve isteğe bağlı dört tekerlekten çekiş sistemine sahip Duster'da fabrika çıkışlı LPG yakıt da tercih edilebiliyor. Aracın 203 bin TL'den başlayıp en üst motor ve donanımda 296 bin 900 TL'ye çıkan rekabetçi fiyatı tercih edilmesinde önemli rol oynuyor.

EGEA CROSS ATAKTA

SUV pazarına en son katılan yerli üretim Egea Cross, kısa sürede sınıfının en çok satan modelleri arasına girdi. Temmuz ayında Egea Cross 1.181 adet satışla ikinci sıraya yerleşti. 1.4 lt 95 beygir, 1.0 lt 100 beygir benzinli ve 1.3 lt 95 beygir turbo dizel olmak üzere 3 motor seçeneği bulunan modelin fiyatı 184 bin 900 TL'den başlayıp 221 bin 900 TL'ye kadar çıkıyor. Sadece manuel şanzımanla satılan Egea Cross, önümüzdeki dönemde otomatik şanzımanı sunmaya başladığı zaman satış adetlerini daha da yukarıya çıkarıp, sınıf liderli olmayı planlıyor.

Temmuz ayında ilk kez düşme eğilimine giren otomobil satışlarında uzun bayram tatilinde yetkili satıcıların ve noterlerin kapalı olması etkilerini hissettirdi. Çip kaynaklı tedarik sorunların da etkisiyle temmuzda satışlar yüzde 45.3 daralarak 47 bin 849 adette kaldı.

Benzinli, dizel ve fabrika çıkışlı LPG seçeneği bulunan Dacia Duster, yıllardır Türkiye pazarının en çok satılan SUV modeli unvanını koruyor.

UZUN TATİL ETKİLEDİ

Pazarda yüzde 50'lik en alt ÖTV dilimine giren sıfır kilometre otomobil neredeyse kalmayınca yükselen fiyatlar satışları da önemli ölçüde törpüledi. Ocak-temmuz döneminde benzinli motorlu araçların payı yüzde 65.4'e yükselirken dizel yüzde 21.3, hibrit modeller yüzde 8.2 pay aldı. Bu dönemde 1.019 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti.

Tüm Otomobil haberleri için tıklayın