Sıfıra ulaşamayan ikinci eli coşturdu

İlk yarıda 1 milyonu internetten olmak üzere 2. el otomobil satışları 4 milyona yaklaşırken fiyat artışı yüzde 35'e ulaştı. Yıl sonuna kadar satışların 8 milyonu bulması ve fiyat artışının da devam etmesi bekleniyor.

Sıfıra ulaşamayan ikinci eli coşturdu

SÜMER DEMİRCİLER

Yılbaşından itibaren yükseliş trendinin devam ettiği ikinci el otomobilde fiyatlar da, satış adetleri de pandemiye rağmen hız kesmiyor. Her ne kadar son haftalarda yükselmeye başlasa da kamu bankalarının avantajlı kredileri, sıfır kilometre araçlarda yaşanan tedarik sorunu ve salgın yüzünden toplu taşımadan uzaklaşmak isteyenler satışları tetikliyor.

4 MİLYON 2.EL SATILDI

Yılın ilk yarısında ikinci el otomobil satışlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 artışla, 1. 178 bini online kanallardan olmak üzere 3.9 milyon adete ulaştığı belirtiliyor. Satışlardaki yükselişe paralel ikinci el otomobil fiyatlarındaki artışsa aynı dönemde yüzde 30 seviyesini yakalamış durumda.

TALEP DEVAM EDİYOR

İkinci el otomobil piyasasındaki artış trendinin yılın ikinci yarısında da devam etmesi bekleniyor. Ekim-kasım aylarından itibaren sıfır kilometre araçlardaki tedarik sorununun büyük ölçüde çözülüp, yerli üreticilerin kapasitelerinin yükselmesiyle araç sayısı bollaşacak. Ancak bu kez de yükselen faiz oranları ve döviz kurlarının getirdiği baskıyla fiyatların artması, bunun da ikinci el modellerdeki tırmanışı sürdürmesi bekleniyor. Yıl sonuna kadar sıfır kilometre araç pazarında satışların 800-850 bin adede ulaşası beklenirken, ikinci el satışlarının da 8 milyon adede yaklaşması planlanıyor.

5-10 YAŞ ARASI GÖZDE

Online satışlarda ilanı yayınlanan araçların yüzde 65’i satılırken, binek ve hafif ticari araç pazarında satılan araçların yüzde 24’ünü 1-4 yaşındaki araçlar, yüzde 52’sini 5-10 yaşındaki araçlar ve 24’ünü de 11 ve üstü yaşındaki araçlar oluşturdu. Temmuz ayında toplam ikinci el online satışlar içinde binek araçların payı yüzde 84, hafif ticari araçların payı da yüzde 16 olarak belirlendi. 

FİLOLARDAN ARAÇ GELMİYOR 

İkinci el otomobil pazarında fiyatların yükselmesinin önemli nedenlerinden biri de filo kiralama şirketlerinin son iki yıldır araç parklarını büyütmemesi gösteriliyor. Ellerindeki araçları kullanmak zorunda kalan kiralama şirketleri, bu 2. el pazarının önemli kaynağını kestikleri için, aynı sıfır araçta olduğu gibi 2. elde de bulunurluk azaldı.

BİR AYDA YÜZDE 7.5 ZAMLANDI

Sıfır kilometre otomobil fiyatlarındaki artış oranını katlayan ikinci el modellerdeki fiyat yükselişi devam ediyor. INDICATA’nın ikinci el online pazar raporuna göre temmuz ayında haziran ayına göre ikinci el araç fiyatları yüzde 7.5 yükseldi. Yılın ilk yarısındaki toplam artışsa, geçen yıla kıyasla yüzde 35’i geçti. En çok fiyat artışı yüzde 35,4 artış ile B segmentinde gerçekleşti. Yıl sonuna kadar artış trendinin biraz yavaşlamasına rağmen fiyatlardaki yükselişin devam etmesi bekleniyor. Özellikle KOVİD-19 tedavisindeki gelişmeler ve döviz kurlarının fiyat yükselişi konusunda rol oynaması bekleniyor. 

YARISI 100 BİN TL’NİN ÜZERİNDE

Online satış sitesi sahibinden.com verilerine göre temmuz ayında en çok satış ilanı beyaz renkli, sedan ve dizel motorlu araçlar için verildi. Tüm ilanlar arasında araçların yüzde 44’ü 100 bin TL üzerinde satışa sunulurken, yüzde 21’i 200 – 300 bin kilometre aralığında yer aldı. 

Tüm Otomobil haberleri için tıklayın